"SB" ARHIVA; SVI ZATVORI I SUĐENJA JOVANA DIVJAKA: "Slobodna Bosna" ispred zatvora u Beču dočekala generala, ovo je priča koja otkriva sve

U znak sjećanja na velikog čovjeka i humanitarca, objavljujemo priču iz 2011. godine, kada je naša novinarka ispred bečkog zatvora dočekala umirovljenog generala Jovana Divjaka.

  • Društvo

  • 08. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 4

Piše: DANKA SAVIĆ

“Slobodna Bosna“ jedini je medij (uz ekipu BHT1) koji je dočekao generala Jovana Divjaka ispred bečkog zatvora odmah nakon njegovog puštanja na slobodu. Naša novinarka otkriva šta se dešavalo tokom višednevne diplomatsko-pravne bitke na relaciji Sarajevo - Beč, kakav je trenutačni status generala Divjaka, ko će mu i kojim pravnim instrumentima pomagati da ne bude izručen Srbiji koja je inicirala njegovo hapšenje i pritvaranje zbog zločina počinjenih nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu

Nekoliko mjeseci prije nego što je u tranzitu i na putu za Bolonju, prošlog četvrtka (3. mart) u bečkoj zračnoj luci uhapšen Jovan Divjak, a pet dana kasnije i pušten iz pritvora, penzionisani general Armije BiH nakratko je zadržan tokom rutinske pasoške kontrole u Njemačkoj. Međutim, slobodan je bio odmah nakon provjere dokumenata. No, na aerodromu u Beču i tokom “prolaska“ pasoša kroz skener na ekranu se pojavila naljepnica koja je signalizirala da vlasnik tog dokumenta treba biti zadržan. Kako nezvanično saznajemo, još uvijek postoji konfuzija oko porijekla upozorenja koje se pojavilo na kompjuteru.

Pretpostavlja se da je ono stiglo iz autonomnog evropskog programa SIRENE, unutar kojeg svaka zemlja može navesti ime osobe koju želi zadržati, ali sve ukazuje na to da je ovdje riječ o tzv. difuznoj INTERPOL-ovoj potjernici koju je raspisala Srbija, a koja ga tereti da je učestvovao u napadu na kolonu JNA maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Samo dan nakon privođenja Divjaku je određen četrnaestodnevni pritvor (do 18. Divjak je odveden u estradicijski pritvor u Korneuburgu, gradiću smještenom nadomak austrijske prijestolnice, nenaviknutom na dolaske ministara i drugih visokih zvaničnika koji su ovdje počeli pristizati početkom sedmice. Reporterka Slobodne Bosne ovo je mjesto posjetila u utorak, osmog marta, nekoliko sati uoči Divjakovog puštanja da se brani sa slobode. U to vrijeme, ranim poslijepodnevnim satima, sve je još uvijek bilo neizvjesno - prvobitne informacije tog dana su govorile da će do njegovog izlaska doći krajem sedmice. Uprava pritvora čak nam je obećala da ćemo najvjerovatnije narednog dana, u srijedu, imati prilike da nakratko posjetimo Divjaka u ćeliji.

Prethodno, Divjaka su posjetili (pored redovnog gosta, ambasadora BiH u Austriji Harisa Hrle), ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj, Željko Komšić, te Muhamed Duraković, šef Kabineta ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, koji je ovdje pripremao skori susret ministra Ahmetovića i ministrice Marije Fekter.

Ahmetović se, uzgred budi rečeno, u međuvremenu pismom obratio visokom predstavniku Vijeća Evrope za ljudska prava Tomasu Hamerbergu tražeći od njega da se uključi u slučaj “Divjak“, podsjećajući ga na bilateralni sporazum između BiH, Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima (potpisan 26. februara 2010. godine u Beogradu). Prema tom sporazumu se osobi osumnjičenoj za krivično djelo ne može suditi u drugoj državi, ako se postupak, na osnovu kojeg je osoba lišena slobode, vodi u državi čiji je državljanin i gdje je navodno krivično djelo i počinjeno.

KAUCIJA PO HITNOM POSTUPKU

Iscrpljujući i dramatični razgovori vođeni tog dana u Beču između predstavnika bosanskohercegovačkih i austrijskih vlasti, a potom ekspresna uplata kaucije koja je uslijedila nakon Komšićevih razgovora sa gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom doveli su do toga da je samo sat kasnije (oko pet sati popodne) pušten Divjak. Pored uplate kaucije, puštanje da se brani sa slobode bilo je uvjetovano i specijalnim garancijama od strane MIP-a da neće napustiti Austriju, navođenje adrese na kojoj će boraviti (trenutno je to rezidencija ambasadora BiH u Austriji), obaveza prijave promjene adrese, te izjava kojom se Divjak saglasio da će poštovati sve preuzete obaveze. Kauciju od 500.000 eura uplatio je Kanton Sarajevo.

Penzionisani general Armije BiH će, do konačne odluke o ekstradiciji, ostati u Austriji, a proces bi, kako je rečeno, mogao trajati i više mjeseci.

Nakon što je u pritvoru proveo punih pet dana, Divjak je na slobodu izašao u pratnji ministra Svena Alkalaja, ambasadora Harisa Hrle i svog advokata Richarda Soyera. Duboko potresen, zagrlio je reporterku “SB“ i, kako to uobičajava, džentlmenski joj poljubio ruku.

Prema najavama iz suda, austrijsko pravosuđe i dalje čeka dokumentaciju Srbije (koja ima još dvije sedmice vremena da to uradi) u vezi s bivšim generalom Armije BiH na temelju koje će donijeti narednu odluku. Kada stigne dokumentacija, i to ne samo od vlasti u Srbiji već i od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, kao i iz BiH, nadležni u Austriji će donijeti novu odluku - postoji li pravna osnova za izručenje, u šta za sada malo ko vjeruje. Iako se ovdje svi klone davati neke velike ocjene, poštujući autonomnost suda čija će riječ biti posljednja, već je objavljeno mišljenje i austrijskog ministra inostranih poslova Michaela Spindeleggera, koji smatra da Austrija neće isporučiti DivjakaSrbiji. On  je za Kurier kazao da je prema izjavama austrijskih stručnjaka za međunarodno pravo isporučenje Jovana Divjaka Srbiji “naprosto nezamislivo“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...