PROCURILI NOVI SNIMCI PUTINOVOG TAJNOG ORUŽJA: Rusi na Arktiku testiraju Posejdon, nuklearni torpedo koji izaziva radioaktivne cunamije

CNN piše kako Rusija namjerava da idućeg ljeta na području Arktika rasporedi svoja 2M39 Posejdon nuklearna torpeda.

  • HiTec

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 0

Satelitska kompanija Maxar proslijedila je CNN-u fotografije koje ukazuju na to da Rusija testira naoružanje na području Arktika te da tamo gradi značajnu vojnu infrastrukturu.

CNN piše kako Rusija namjerava da idućeg ljeta na području Arktika rasporediti svoja 2M39 Posejdon nuklearna torpeda. Neki vojni izvještaji to oružje nazivaju i napravom "sudnjeg dana" zbog njegove razorne moći.

Posejdon radi tako da detonira na morskom dnu nedaleko od obale neprijateljske zemlje te tako izaziva cunami koji bi raširio smrtonosno zračenje po čitavoj obali i kilometrima u kopnenom zaleđu, čineći sve to područje nenastanjivim.

"Times of London" piše, pak, kako je Putin od ruskog ministra odbrane zatražio izvještaj o ključnoj fazi testiranja u februaru, a do kraja godine očekuju se i nova testiranja tog sistema.

Rusija ima najdužu arktičku obalu na svijetu, a ta regija čini oko četvrtine BDP-a te zemlje. Sjeverno more je isto tako vrijedan pomorski koridor za službenu Moskvu.

Iz Pentagona su ove sedmice poručili da je ruska aktivnost i vojna infrastruktura na Arktiku pod njihovim povećalom, ali detalje oko toga nisu htjeli otkriti.

Glasnogovornik Pentagona John F. Kirby dodao je, međutim, kako nikome nije u interesu da Arktik postane militarizirana zona, piše "Business Insider".

https://youtu.be/kIW5EKhubj4

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...