"KUM NIJE DUGME": DODIK DVA PUTA povećao budžet BiH dok nije namirio kuma Radišića?!

Da "kum nije dugme", potvrđuje, prije svega, procedura javne nabavke za kupovinu zgrade UIO-a, koja je vođena na način da je potpuno jasno da je svjesno ciljana baš kumova zgrada.

  • Politika

  • 11. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 0

Kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i šefa najveće stranke u RS-u Mile Radišić možda ostaje bez nelegalno sagrađene kafane „Kajak“, ali ga kao nadoknada za poslovni gubitak očekuje prodaja zgrade Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od od 84.250.000 KM.

Da "kum nije dugme", potvrđuje prije svega procedura javne nabavke za kupovinu zgrade UIO, koja je vođena na način da je potpuno jasno da je svjesno ciljana baš kumova zgrada. Tender je raspisivan po uslovima koje niko drugi nije mogao da ispuni i ponavljan nekoliko puta, dok nije raspisan po uslovima koje ispunjava jedino Radišićeva zgrada, ali i dok vladajući na bh. nivou nisu konsenzusom „obavili šta treba“ kako bi posao bio završen.

Za oko 17.000 izgrađenih i neopremljenih kvadrata, kum od UIO traži nevjerovatnih 84.250.000 KM bez PDV, odnosno 98,5 miliona KM. S obzirom da je u pomenutoj kvadraturi oko 12.000 m2 kancelarijskog prostora, a ostatak su garaže i tehničke prostorije, da se zaključiti da je cijena skoro 3.000 km po kvadratnom metru.

Pošto maloporodajna cijena luksuznih stanova u Banjaluci ne prelazi 3.000 km/m2, dok je kvadrat garaža značajno jeftiniji, očigledno je da se radi o najmanje duplo „naduvanoj“ cijeni, gdje će UIO počastiti Radišića sa preko 50 miliona KM iznad maksimalne tržišne građevinske marže.

Uzimajući u obzir samo ovu „transakciju“, interesantno je ispratiti i tok dešavanja na relaciji SNSD – institucije BiH u periodu od njihovog povratka na vlast na nivou BiH. Godinama smo svjedoci Dodikove „borbe“ i „čuvanja Srpske“ od Bakira i Bakirovaca, kako treba da je sve više RS-a, a sve manje BiH, kako je svako povećanje budžeta institucija BiH izdaja i slične „ratne“ izjave Dodika i njegovih stranačkih funkcionera koji su rat uglavnom gledali preko malih ekrana.

Hronologija kaže da u prethodnom mandatu u kojem je na BiH nivou na vlasti bila opozicija iz RS-a, budžet BiH institucija nije povećan ni za marku. Ali šta se desilo kada je na vlast na bh. nivou ponovo zasjeo čuvar RS-a? U 2020. godini budžet zajedničkih institucija je sa 966 miliona porastao za 30 miliona na 996.000.000 KM, a u 2021. za još 30, na milijardu i 27 miliona.

Za dvije godine teških borbi „reprezentacije Srpske“ na čelu sa čuvarom Dodikom budžet bh. institucija porastao je tačno za 61 milion KM. UIO godinama „vuče“ nepotrošenih 37,9 miliona za zgradu i poništava javne pozive jer niko ne ispunjava uslove, ali zato Dodik nakon povratka na vlast dva puta povećava budžet bh. institucija za 61 milion i na kraju Radišić završava zgradu po cijeni koja predstavlja tačan zbir sredstava UIO i sredstava koja je namakao kum povećanjima budžeta.

Sve to pokazuje koliko dugo i brižljivo je pripreman ovaj „poslić“, koliko dugo traje i kakva je saradnja Dodika, Izetbegovića i Čovića kada je u pitanju pljačka narodnih para i namirivanje kumova – „kontroverznih biznismena“. Dodik je, prema sopstvenim stavovima, malo izdao Republiku Srpsku povećavajući budžet BiH da bi kum mogao da proda zgradu, ali i dalje ostaje „čvrsto“ na braniku u 2021. godini, rugajući se otvoreno i narodu i borcima.

U isto vrijeme dok u Banjoj Luci teče finalizacija zajedničkog projekta kumova i bh. institucija, Dodik od gradonačelnika Banje Luke traži 4 miliona za pomoć zdravstvenim radnicima, iako je iznos koji njegov kum dobija samo na ovom poslu dovoljan da se svim zdravstvenim radnicima u RS-u povećaju plate za 10%. Kumova zarada samo na zgradi UIO bila bi dovoljna da pokrije i 400.000 ličnih invalidnina  ili da se izgradi gradska bolnica u Banjoj Luci.

S obzirom da rejting SNSD od prošlih izbora vrtoglavo pada, da su im u Banjoj Luci perjanice Đajić, Topić i slični „trećepozivci“ i da je 2022. godina sve bliža, ponašanje kumova kao i pojedinih visokopozicioniranih kadrova i članova njihovih porodica izgleda kao panično ispumpavanje što više novca prije potpunog kraha koji ih očekuje na narednim izborima, ukoliko uopšte ostanu na vlasti do istih.

(Banjaluka-24.com)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...