"SLOBODNA BOSNA” ANALIZIRA: Zašto je u BiH ruski utjecaj jači od američkog?!

BiH je još prostor na kojem je poraženi ruski komunizam utjecajniji od zapadne, evropske, pa, ako hoćete, i američke demokratije.

  • Politika

  • 11. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 6

U posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini ali i u širim međunarodnim krugovima često se govorilo o jačanju ruskog utjecaja na Zapadnom Balkanu.

Većina političara, ali i političkih analitičara o ruskom utjecaju govorila je kontekstu nastojanja Ruske Federacije za blokadom NATO puta Bosne i Hercegovine.

BLOKADA NATO PUTA BIH

Razumije se da je to tačno. Rusija zaista nastoji da blokira NATO put Bosne i Hercegovine, a u zadnje vrijeme ne preza ni od otvorenih prijetnji koje saopćava u nimalo diplomatskom maniru, kao što je nedavno plasirana prijetnja da će poduzeti određene aktivnosti ukoliko Bosna i Hercegovina načini još jedan korak ka punopravnom članstvu u NATO.

Međutim, pogrešno je vjerovati da Rusija svoj utjecaj u BiH nastoji ostvariti samo putem anti - NATO kampanje. Naime, Rusija paralelno u Bosni i Hercegovini želi očuvati one vrijednosti koje korespondiraju sa njenim shvatanjem pojma demokratije kao takve.

Jedan od osnovnih izraza toga jeste zalaganje za etničko političko predstavljanje koje je u suprotnosti sa vrijednostima zapadne demokratije i principa jedan čovjek jedan glas. 

Etničko predstavljanje nije ništa drugo nego zaostavština komunizma, u kojem je političko predstavljanje vršeno po takozvanom nacionalnom ključu, što je na na kraju dovelo i do raspada SFRJ, o čemu je u svojoj značajnoj studiji "Društvo etničke ravnoteže - kolijekvka nacionalizma", pisala poznata lingvistkinja Snježana Kordić.

Etnički princip koji svoje izvorište nalazi u "narodnoj demokratiji", jeste politička "vrijednost" i rusko stanovište, po kojem se u Bosni i Hercegovini moraju tražiti politička rješenja.

Otud ruskoj politici u Bosni i Hercegovini savršeno odgovara jačanje prinicipa "dogovora naroda" u kojemu etnički lideri stranaka igraju glavnu ulogu u iznalaženju političkih rješenja, dok su svi drugi, pogotovo građanski orijentirani politički predstavnici isključeni iz toga procesa, a čije učešće se u zapadnim, liberalnim demokratijama podrazumijeva samo po sebi.

Treba li onda ikoga čuditi što Rusija već duži niz godina podržava izmjene Izbornog zakona po etničkom principu kojeg zagovara i lider HDZ-a Dragan Čović? Ne treba kao što nikoga ne smije čuditi zbog čega Čović nema nijednu riječ kritike na račun Rusije zbog pokušaja blokiranja NATO puta. Ne radi se tu samo o nezamjeranju Miloradu Dodiku. Jednostavno, Rusija i HDZ BiH savršeno su saglasni u osnovnim političkim vrijednostima.

Otuda su ruski ambasadori koji su prodefilirali kroz Bosni i Hercegovini sa naročitim naglašavanjem ponavljali kako snažno podupiru princip takozvane konstitutivnosti naroda, čije je postojanje u BiH Evropski sud za ljudska prava označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja.

Obratimo li pažnju na ovu drugu sintagmu - "etničko čišćenje", ne možemo a da ne dođemo do zaključka da HDZ-ovi zahtjevi za formiranjem etnički čistih izbornih jedinica u potpunosti korespondiraju sa gore pomentim principom tzv. konstitutivnosti a koji svoje uporište pronalazi u ruskoj "narodnoj demokratiji", koja je ponavljamo u suprotnosti sa evropskim ali i američkim shvatanjem pojma demokratije.

Čitavi problem funkcionisanja države i njenih institucija zapravo leži u tome što Bosna i Hercegovina nikako (sama) ne uspjeva da se riješi etničkog principa kao komunističke zaostavštine, a koji Rusija na ovim prostorima i danas njeguje.

ZAOŠTAVŠTINA KOMUNIZMA

Tako Bosna i Hercegovina ne uspjeva, pojednostavljeno rečeno da pređe iz komunizma u demokratiju, a etničke politike koji dominiraju, u formativnom smislu utemeljene u komunizmu, i dalje funkcioniraju na istom principu, što se jasno vidi u njihovom odnosu ne samo u izbornom zakonodavstvu nego i po njihovom odnosu prema društvu i državi uopće. Zaostavština komunizma putem etničkog predstavljanja vidljiva je u ekonomiji i u pravosuđu i u svim drugim sferama društvenog života u kojemu je etničko ono što je predominantno, i to traje već trideset godina kao da Berlinski zid još uvijek nije srušen.

Padom aprilskog paketa za Bosnu Hercegovinu nije opao samo interes američke administracije. Došlo je naime i do značajnog urušavanja zapadnih, američkih, odnosno demokratskih vrijednosti, dok se s druge strane oporavila Rusija, te je ona bila ta koja je u Bosni i Hercegovini pokušala da inaugurira svoje vrijednosti koje su ionako imale utemeljenje u bivšem sistemu, a jedna od tih "vrijednosti" je i etničko predstavljanje.

HDZ i SNSD pod snažnim ruskim utjecajemi danas nastoje da očuvaju ruske vrijednosti (etničko predstavljanje). Šta međutim žele dokinuti? Žele dokinuti pozitivnu intervenciju SAD-a u Izborni sistem BiH koju je 2002. godine poduzeo bivši sef OSCE-u BiH, Amerikanac Robert Berry, kada je u Izbornom zakonu BiH političko predstavljanje demokratizirano, pomjeranjem sa etničkog ka građanskom. Ruski napori, vraćanje na jačanje etničkog nasuprot građanskog ujedno su napori HDZ-a i SNSD-a.

Takvo djelovanja Rusije savršen je dokaz toga da ona svoje interese ne ispoljava samo kroz blokiranje NATO puta BiH nego i kroz političku svakodnevnicu. Ruski utjecaj širi se kroz zagovaranje etničkih politka i rješenja, nauštrb američkih rješenja, demokratije i slobode. Bosna i Hercegovina nažalost još uvijek je prostor na kojem je poraženi ruski komunizam utjecajniji od zapadne, evropske, pa ako hoćete i američke demokratije.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...