POLJOPRIVREDNICIMA "DOGORJELO DO NOKATA": "Izdalo nas je Vijeće ministara, ministar Košarac štiti Srbiju..."

Bosanskohercegovački poljoprivrednici zahtijevaju odgovore na brojna pitanja, a jedno od njih odnosi se i na šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera.

  • Ekonomija

  • 11. Apr. 2021  12. Apr. 2021

  • 1

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini razočarani su odlukom Vijeća ministara da ne uvede zaštitne mjere prilikom uvoza iz Evropske unije, a sve kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

"Ogorčeni smo. Kako ne znaju da nema života ni za jednu državu bez poljoprivrede i sela? U najskorije vrijeme održat ćemo sastanak na nivou BiH, a jedan od prijedloga bit će blokada graničnih prijelaza. Dosta smo trpjeli".

"Zašto bošnjački i hrvatski ministri nisu glasali za uvođenje prelevmana, misle li na svoj narod uopće? Možda trebamo da se selimo iz ove države, neka nam konačnu kažu", rekao je za Faktor Savo Bakajlić, član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika BiH.

U Udruženju poljoprivrednika FBiH smatraju da su predložene mjere bile selektivne.

"Naš je stav da se zaštitne mjere trebaju uvesti pored za zemlje EU-a i za države članice CEFTA-e. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac želi zaštititi Srbiju. Tako bi roba iz EU-a stizala u Srbiju pa se onda uvozila u BiH. U tom slučaju profitirala bi samo Srbija. To je namjera Košarca", ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Prema njegovim riječima, već postoje određeni prelevmani na mlijeko u prahu, maslac, krompir..., ali se novac dobijen od toga ne vraća poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

"To bi trebalo biti pod imperativom, ali nije tako. Gdje završava taj novac, a ne radi se o malom iznosu. Primarna poljoprivredna proizvodnja uplati i do 400 miliona KM na ime dadžbina, a malo se toga vrati poljoprivrednicima. Moram reagovati na izjavu šefa Delegacije EU-a Johanna Sattlera da bi uvođenjem prelevmana uslijedile kontramjere. Pitam Sattlera javno, zašto naše meso ne može u EU, a toliko ga uvozimo iz njenih članica? To su dvostruki standardi", izričit je Bićo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...