BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Ukoliko imate problema s visokim krvnim tlakom, ništa se ne brinite, priroda ima rješenje…

Normalan krvni pritisak je onaj koji je većinu vremena malo ispod 120/80 mmHg.

  • Zdravlje

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Krvni pritisak se izražava s dvama brojevima koji označavaju milimetre stupca žive (mm/Hg).

Gornji broj predstavlja sistolički, a donji dijastolički pritisak.

Normalan pritisak je onaj koji je većinu vremena malo ispod 120/80 mmHg.

Pritisak između 120/80 i 140/90 naziva se predhipertenzijom, a onaj iznad 140/90 smatra se visokim.

Povišenom krvnom pritisku doprinose brojni faktori, uključujući stres, slanu prehranu, pušenje, nedostatak tjelovježbe i životna dob.

Stanje je to koje sa sobom donosi niz ozbiljnih zdravstvenih problema, poput srčanog i moždanog udara, zatajenja srca, bolesti bubrega, gubitka vida i metaboličkog sindroma.

Kako biste posljedice hipertenzije zaustavili na vrijeme, iskoristite ova prirodna sredstva koja će vam, uz promjenu načina života i prehrane, biti saputnik na putu ozdravljenja.


Bijeli luk


Bijeli luk može sniziti krvni pritisak, jer potiče opuštanje i rastezanje krvnih žila.

Za ovaj učinak zaslužan je sastojak alicin, poznat i kao snažan antioksidans, kojemu bijeli luk duguje brojna ljekovita svojstva.

Poznati začin, koji se nalazi u gotovo svakoj kuhinji, štiti krvne ćelije i žile od upalnih i oksidativnih procesa, a koji uzrokuju aterosklerozu i srčani udar.

U borbi protiv hipertenzije, pojedite jedno ili dva čehna dnevno, najbolje sirova ili lagano kuhana.

Ako ne želite jesti sam bijeli luk, dodajte ga kao začin u hranu.


Glog


Glog je biljni lijek za visok krvni pritisak, koji se već hiljadama godina koristi u tradicionalnim kineskim lijekovima, a njegovu ljekovitost potvrđuju i savremene studije.

Snižava krvni pritisak, pospješuje krvotok i sprečava stvaranje ugrušaka.

U mnogim zemljama koristi se za liječenje raznih srčanih oboljenja, angine pectoris, aritmije, tahikardije, za čišćenje krvi od holesterola i triglicerida te za jačanje srčanog mišića.

Istraživanje u engleskom "Readingu" utvrdilo je da glogov ekstrakt u dozama od 1.200 miligrama dnevno djeluje protiv hipertenzije kod dijabetičara.

Druga studija utvrdila je sniženje pritiska pri dozi od 900 mg glogovog ekstrakta dnevno tokom dva mjeseca.


Kardamom


Kardamom je začin porijeklom iz Indije te se često koristi u namirnicama Južne Azije.

Indijska studija o zdravstvenim učincima kardamoma otkrila je da su pacijenti kojima je davano 3 mg kardamomovog praha dnevno tokom tri mjeseca, uočili značajna smanjenja vrijednosti krvnog pritiska.

Istraživanja pokazuju da sadrži aktivne komponente koje sprečavaju nastanak krvnih ugrušaka i pomažu u njihovom rastvaranju.

Možete uključiti kardamomove sjemenke ili prah u začine, juhe i variva, pa i u pečene namirnice radi zdravstvenih blagodati, a i postizanja specifičnog okusa.

Ujedno, ako volite kafu i ne želite je se odreći zbog visokog pritiska, kardamom može pomoći u neutraliziranju efekta koji kofein ima na organizam: u šoljicu omiljenog napitka dodajte po prstohvat kardamoma, đumbira i muškatnog oraščića u prahu.


Cimet


Cejlonski cimet je još jedan ukusan začin koji s malo truda možete uključiti u prehranu i sniziti krvni pritisak.

Istraživanje u Centru za primijenjene medicinske nauke u Ohiju pokazalo je da svakodnevno konzumiranje cimeta snižava pritisak ljudima koji imaju dijabetes.

Pomaže pri liječenju upala, čisti krv i potiče cirkulaciju te prevenira bolesti srca i krvnih žila.

Posipate njime pahuljice za doručak, zobene pahuljice, jogurt, stavite ga u kafu, uključite ga u svoj svakodnevni jelovnik.

Već je 250 miligrama dnevno dovoljno za značajan učinak na krvni pritisak.


Masline


Važan su sastojak mediteranske dijete, koju mnogi nutricionisti i ljekari smatraju najzdravijom na svijetu.

Protiv hipertenzije snažno djeluje i ekstra djevičansko maslinovo ulje, zahvaljujući polifenolima.

Italijanski ljekar Aldo Ferrara otkrio je da davanje 40 grama ovog ulja dnevno omogućava pacijentima da neškodljivo smanje za upola dozu lijekova protiv visokog pritiska.

Maslinovo ulje koristite za razne salate i umake, u završnoj pripremi jela, koristite ga umjesto margarina i maslaca na hljebu, kombinirajte s omiljenim jelima, dovoljne su 2 kašičice dnevno.


Bosiljak


Bosiljak je ukusna biljka koja se dobro slaže s različitim namirnicama, a može pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. U Aziji se koristi hiljadama godina kao začin i prirodni lijek.

Pokazalo se da sirovi ekstrakt bosiljka u dozi od 1,8 do tri grama dnevno, ovisno o tjelesnoj težini, uzrokuje kratkotrajan pad pritiska.

Bosiljak štiti od upala, oksidativnog stresa i potiče cirkulaciju.

Dodavanje svježeg bosiljka ishrani jednostavno je i sigurno, a donosi brojne zdravstvene dobrobiti.

Držite mali lonac biljke ne samo u svome povrtnjaku nego i u kuhinji i dodajte svježe lišće u tjesteninu, juhe, salate i složence.


Celer


Celer je biljka koja koristi u svrhu davanja okusa juhama, varivima, složencima te drugim slanim jelima.

U Kini se dugo koristi za liječenje hipertenzije, a i studije su potvrdile njegovu učinkovitost u tom smislu budući da je snažan diuretik.

Pomaže u ublažavanju hormona i učinka stresa koji utječu na pritisak  te pomaže u širenju krvnih žila i boljoj cirkulaciji.

Suhi ekstrakt celerovog sjemena u dozi od 150 mg dnevno snižava i gornji i donji pritisak te općenito poboljšava zdravlje.

Pomoći može i celerov sok, pomiješan sa kašičicom meda, u dozama od tri čaše dnevno.

Dodajte ga u salate, svježe povrtne sokove, juhe.

Možete ga i grickati, kao zdravi štapić – istraživanja pokazuju da 4 štapića celera dnevno smanjuje arterijsku hipertenziju do 15 posto.


Čokolada


Da, sve je više dokaza da tamna ili mliječna čokolada, preciznije njen temeljni sastojak kakao, djeluje antihipertenzivno.

Flavonoidi u čokoladi potiču širenje krvnih žila i smanjuju pritisak na njihove stijenke.

Međunarodne studije potvrdile su da je za povoljne rezultate dovoljno unijeti 30 kalorija tamne čokolade u organizam dnevno, u periodu od nekoliko sedmica.


Stevia


Ekstrakt stevije dobiva se od biljke Stevia rebaudiana, koja pospješuje spuštanje pritiska.

Često se koristi kao alternativno sladilo, ali obećava i kao sredstvo protiv hipertenzije, prirodni je diuretik koji ima mnoge zdravstvene dobrobiti za cijeli organizam.

Osim što ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje, snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Dokazano je da se nakon tri mjeseca uzimanja stevije smanjuju nivoi ukupnog holesterola i štetnog LDL-a.

Preporučena je doza od 250 do 500 mg standardiziranog ekstrakta, triput dnevno.

Stevijom možete zamijeniti uobičajena sladila i dodati je napicima, desertima i drugim jelima.


Francuska lavanda


Ugodan poput parfema, miris lavande nije jedina dobra strana ove biljke. Ulje lavande odavna se koristi radi izazivanja opuštenosti i dizanja raspoloženja uzrujanim i potištenim ljudima.

Ova biljka također može pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. Skuhajte čaj od lišća i cvijeća lavande i pijte jednu do dvije šoljice dnevno.

Iako mnogi ljudi ne razmišljaju o korištenju lavande u kulinarstvu, možete koristiti njeno cvijeće i lišće kao začine u pečenim jelima.


Mačija pandža


Mačija pandža je biljni lijek koji se koristi u tradicionalnoj kineskoj praksi liječenja hipertenzije, kao i neuroloških zdravstvenih problema.

Istraživanja uloge mačije pandže u sklopu liječenja hipertenzije pokazuju da ona može biti od pomoći u snižavanju pritiska posredstvom djelovanja na kanale kalcija u ćelijama.

Čisti krv i potiče cirkulaciju i djelotvorna je protiv upalnih procesa u tijelu.

Možete je nabaviti u obliku dodatka prehrani u mnogim trgovinama zdrave hrane.


Origano


Još jedan ljekovit začin koji se svakako treba naći u vašem vrtu ili kao lončanica u kuhinji.

Ova biljka sadrži karvakrol, koji snižava krvni pritisak, ali i usporava ritam srčanih otkucaja i tako općenito štedi srce i krvne žile.

To je utvrđeno u istraživanju provedenom na životinjama na Omangazijevom univerzitetu u turskom Eskisehiru.

Koristite ga u pripremi tjestenine, riže, raznih umaka i salata.

Istraživanja mu pripisuju još jedno važno djelovanje – umanjuje količinu kancerogenih tvari koje se oslobađaju prilikom prženja hrane.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...