BEZ DOKTORA I SKUPIH LIJEKOVA: Kako sami kod kuće možete sniziti visoki krvni tlak i spriječiti najgori scenarij…

Autori su regrutirali 36 pacijenata u dobi između 50 i 79 godina, od kojih su svi imali iznadprosječni sistolički krvni tlak (SBP), ali su inače bili zdravi.

  • Zdravlje

  • 10. Nov. 2021  

  • 0

Samo 30 dubokih udisaja dnevno može zaštititi od srčanih bolesti, a utvrđeno je da specifična tehnika disanja značajno snižava krvni tlak, poboljšava zdravlje krvnih žila i smanjuje upalu.

Poznata kao trening osnaživanja mišića za disanje (IMST), metoda može biti učinkovita kao i redovita tjelovježba u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, prema novoj studiji u Journal of the American Heart Association.

Izvorno razvijen 1980-ih kao tretman za pacijente s respiratornim bolestima, IMST uključuje snažno udisanje kroz ručni uređaj koji pruža otpor. To rezultira jačanjem dijafragme i drugih mišića za disanje.

Učinci kratkih, ali snažnijih udisaja

Iako se za takve pacijente dosad preporučavalo pola sata IMST-a niskog intenziteta, ova najnovija studija nastojala je ispitati učinke kratkih, ali snažnijih udisaja.

Autori su regrutirali 36 pacijenata u dobi između 50 i 79 godina, od kojih su svi imali iznadprosječni sistolički krvni tlak (SBP), ali su inače bili zdravi.

Tokom razdoblja od šest sedmica, polovina sudionika uzimala je 30 IMST udisaja dnevno s otporom na uređaju za disanje postavljenom na visoku razinu, dok je druga polovina izvodila istu vježbu koristeći lažne uređaje koji su pružali daleko manji otpor.

Bolje od lijekova za visoki tlak

Na kraju ispitivanja, oni koji su bili uključeni u pravi IMST pokazali su prosječno smanjenje krvnog tlaka od devet bodova, dok oni koji su provodili placebo vježbu nisu vidjeli takva poboljšanja.

"Ovo poboljšanje krvnog tlaka je klinički značajno jer je povezano s 30-40 posto manjim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti", pišu autori studije.

Također napominju da je ovo smanjenje krvnog tlaka jednako ili veće od onih koji generiraju druge intervencije, poput hodanja 30 minuta dnevno ili uzimanja lijekova za snižavanje krvnog tlaka.

Realnija metoda sprječavanja hipertenzije

Nadalje, činjenica da IMST zahtijeva samo oko pet minuta dnevno čini ga mnogo lakšim za pridržavanje od mnogih režima tjelesnog vježbanja, posebno za starije osobe. Kao takav, može predstavljati praktičniju i realniju metodu sprečavanja hipertenzije.

Iako istraživači nisu posve sigurni kako tehnika disanja stvara ta poboljšanja, primijetili su da je vježba uzrokovala da stanice koje oblažu krvne žile stvaraju više dušikova oksida, koji pomaže arterijama da se prošire i izbjegnu nakupljanje plaka.

U prosjeku, sudionici u ovoj aktivnosti doživjeli su povećanje funkcije vaskularnog endotela od 45 posto, dok je također utvrđeno da su markeri upale i oksidativnog stresa smanjeni ovom tehnikom.

Odlično za žene u menopauzi

"Smanjenje povremene hipertenzije uglavnom se održalo nakon šest sedmica apstinencije od IMST-a, uz očuvanje oko 75 posto početnog smanjenja", pišu autori studije.

Važno je da su te prednosti opažene kod žena u postmenopauzi kao i kod starijih muškaraca, što je značajno jer je utvrđeno da aerobna tjelovježba stvara manje poboljšanja vaskularnog zdravlja u prvoj skupini. Istraživači stoga vjeruju da redovni IMST može predstavljati učinkovitu intervenciju za visoki krvni tlak kod žena u menopauzi.

Sumirajući ove nalaze, autor studije Daniel Craighead objasnio je za IFL Science da "ne samo da je IMST vremenski učinkovitiji od tradicionalnih programa vježbanja, već i prednosti mogu biti dugotrajnije", dodajući da se vježba "može izvesti za pet minuta u svom domu dok korisnik gleda TV".

https://youtu.be/3KueabH8B8M

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...