PUFNASTE KROFNE IZ RERNE: Tako mekane i neodoljive (VIDEO)

Sigurno ćete se iznenaditi kad ih budete probali i vidjeli da imaju okus krofni, iako nisu pržene u dubokom ulju.

  • Gastro

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Sastojci:

550 g brašna (po potrebi dodajte više)

350 ml tople vode

kašičica šećera + 2 kašike

20 g svježeg kvasaca (pola pakovanja)

prstohvat soli

100 ml ulja

1 kašika sirćeta

Još:

Šećer u prahu

Džem, krem ili puding (šta volite)

Priprema:

Kvasac izmrviti i dodajte kašičicu šećera, brašna i malo tople vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta kako bi se kvasac aktivirao. U veću činiju sipajte polovinu prosijanog brašna, dodajte prstohvat soli, 2 kašike šećera, ulje, sirće i nadošao kvasac. Krenite da mutite tijesto. Dodajte ostatak brašna i nastavite da mijesite. Umijesite mekano tijesto.

Prebacite ga u čistu posudu i nauljite ga. Ostavite tijesto na toplom, da se udvostruči oko 30-60 minuta.

Nakon toga, tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i premijesite ga. Podijelite ga na dva dijela. Drugu polovinu odložite u posudu i prekrijte. Prvu polovinu rastanjite pomoću oklagije na debljinu od oko pola cm. Šoljom vadite krugove. Na jedan stavite malo džema (ili krem, pudinga) pa preklopite drugim tijestom. Lagano dlanom spljoštite tijesto pa utisnite šolju kako bi se ivice spojile. Rukama dodatno oblikujte krofnice. Ukoliko volite više fila, a manje tijesta, izaberite šolju sa što većim prečnikom.

Redajte ih na tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite dok se ne ugrije rerna, nekih 10-15 minuta.

Rernu uključite da se grije na 220 stepeni. Krofnice pecite na 180-190 stepeni, dok ne porumene, oko 15-20 minuta. Vruće ih uvaljajte u šećer u prahu i na sredinu stavite malo džema.

Isto urudite i s drugom polovinom tijesta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...