Gastro
ZIMSKA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE: Na brzinu napravite sočne krofne i oduševite ukućane… (VIDEO)
18. Jan. 20220
Vrijeme je bundeva, pa ih iskoristite u kuhinji.
Gastro
13. Okt. 2021 13. Okt. 2021
0
Od ovog iznimno zdravog ploda možete pripremati svašta, od ukusnih gustih supa, zapeći ih kao prilog mesu, ali i pripremiti omiljene poslastice, poput muffina, krofni, kolača… Ovog puta nudimo recept za odlične krofne u kojima će uživati cijela porodica.
Potrebni sastojci: 600 g brašna, 1 kesica suhog kvasca, 2 kašike šećera, 1 kašičica soli, 250 g muškatne bundeve (kuhane na pari ili pečene), 1,5 dcl mlakog mlijeka, 1 jaje, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica đumbira, pola kašičice mljevenog muškatnog oraščića, 50 g istopljenog maslaca ili ulja, piše Hayat.
Postupak pripreme:
U mlakom mlijeku sa malo pripremljenog šećera promiješati kvasac i ostaviti na toplom mjestu da se aktivira.
Od bundeve koju ste predhodno skuhali na pari ili ispekli u rerni napravite pire štapnim mikserom i u njega dodajte ostatak šećera i začine. Dobro promiješajte.
U veću posudu za miješanje staviti brašno, šećer i so, pa dadajte jaje, pire od bundeve i mlijeko sa aktiviranim kvascem.
Umijesite elastično tijesto i ostavite da raste na toplom mjestu prekriveno prijanjajućom folijom oko sat.
Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj površini lagano promijesite tijesto i razvucite oklagijom na debljinu oko sedam milimetara.
Modlom isijecite tijesto, posuti brašnom i prekriti čistom pamučnom krpom te ostaviti da se diže oko 30 minuta.
Krugove razdvojiti od ostatka tijesta tako da imaju prostora da se malo šire, a da se ne zalijepe za drugi.
U tavi ili široj šerpi zagrijte više ulje za prženje. Ne treba biti previše vruće jer krofne tada neće lijepo narasti i bit će pržene spolja, a žive iznutra.
Prženu krofnu sa jedne strane prevrnite na drugu da dobije zlatno smeđu boju. Ove krofne moraju biti malo tamnije zbog bundeve u tijestu.
Nakon prženja izvadite ih na tanjir obložen kuhinjskim papirom da se ocijedi višak masnoće i da se malo ohlade.
Krofne servirajte posute šećerom u prahu, sa džemom ili medom, a možete ih i preliti čokoladom.
Gastro
ZIMSKA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE: Na brzinu napravite sočne krofne i oduševite ukućane… (VIDEO)
18. Jan. 20220
Gastro
FANTAZIJA OKUSA: Napravite savršene krofne u rerni i oduševite ukućane (VIDEO)
18. Okt. 20210
Gastro
PRAVO IZ EMININE KUHINJE: Na brzinu napravite izvrsne domaće krofne i oduševite ukućane (VIDEO)
19. Jul. 20210
Gastro
KROFNE BEZ KVASCA POSTALE SU PRAVA SENZACIJA: Vrijeme je za ovu poslasticu
26. Apr. 20210
Hronika
UBICA JOŠ U BJEKSTVU: Dejan sasuo sedam metaka u Marija, a onda ga još jednim OVJERIO U GLAVU (FOTO)
Prije 15 min0
Show
MONICA BELLUCI IMA TEORIJU: "Ako ste glupi, ljepota je hendikep"
Prije 23 min0
Hronika
TRAŽI GA 200 VOJNIKA: Šestogodišnji dječak s autizmom nestao u Njemačkoj
Prije 33 min0
Zdravlje
NIJE NI KAFA NI ČAJ: Ovo je daleko najgore piće koje možete popiti prije spavanja
Prije 38 min0
Gastro
RECEPT ZA BUREK HARISA DŽINOVIĆA: Neki ga ne vole sa ovim dodatkom
24. Apr. 20240
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Apr. 20240
Gastro
ZA PRAVE GURMANE: Danas pravimo piletinu na mađarski način, nema joj ravne… (VIDEO)
24. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.