ODUŠEVIT ĆE VAS: Recept za odlične krofne u kojima će uživati cijela porodica

Vrijeme je bundeva, pa ih iskoristite u kuhinji.

  • Gastro

  • 13. Okt. 2021  13. Okt. 2021

  • 0

Od ovog iznimno zdravog ploda možete pripremati svašta, od ukusnih gustih supa, zapeći ih kao prilog mesu, ali i pripremiti omiljene poslastice, poput muffina, krofni, kolača… Ovog puta nudimo recept za odlične krofne u kojima će uživati cijela porodica.

Potrebni sastojci: 600 g brašna, 1 kesica suhog kvasca, 2 kašike šećera, 1 kašičica soli, 250 g muškatne bundeve (kuhane na pari ili pečene), 1,5 dcl mlakog mlijeka, 1 jaje, 1 kašičica cimeta, 1 kašičica đumbira, pola kašičice mljevenog muškatnog oraščića, 50 g istopljenog maslaca ili ulja, piše Hayat.

Postupak pripreme:

U mlakom mlijeku sa malo pripremljenog šećera promiješati kvasac i ostaviti na toplom mjestu da se aktivira.

Od bundeve koju ste predhodno skuhali na pari ili ispekli u rerni napravite pire štapnim mikserom i u njega dodajte ostatak šećera i začine. Dobro promiješajte.

U veću posudu za miješanje staviti brašno, šećer i so, pa dadajte jaje, pire od bundeve i mlijeko sa aktiviranim kvascem.

Umijesite elastično tijesto i ostavite da raste na toplom mjestu prekriveno prijanjajućom folijom oko sat.

Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj površini lagano promijesite tijesto i razvucite oklagijom na debljinu oko sedam milimetara.

Modlom isijecite tijesto, posuti brašnom i prekriti čistom pamučnom krpom te ostaviti da se diže oko 30 minuta.

Krugove razdvojiti od ostatka tijesta tako da imaju prostora da se malo šire, a da se ne zalijepe za drugi.

U tavi ili široj šerpi zagrijte više ulje za prženje. Ne treba biti previše vruće jer krofne tada neće lijepo narasti i bit će pržene spolja, a žive iznutra.

Prženu krofnu sa jedne strane prevrnite na drugu da dobije zlatno smeđu boju. Ove krofne moraju biti malo tamnije zbog bundeve u tijestu.

Nakon prženja izvadite ih na tanjir obložen kuhinjskim papirom da se ocijedi višak masnoće i da se malo ohlade.

Krofne servirajte posute šećerom u prahu, sa džemom ili medom, a možete ih i preliti čokoladom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...