MISTERIJ KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: Nakon poziva u pomoć s jednog broda, na lice mjesta stigli su spasioci, ali prizori koje su zatekli na licu mjesta, proganjali su ih do kraja života…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 14. Apr. 2021  14. Apr. 2021

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u davnu 1948. godinu, u vrijeme jedne od najjezivijih misterija toga doba.

Naime, priča o sudbini broda “SS Ourang Medan” ledi krv u žilama. Te davne 1948., dva broda koja su plovila u blizini malezijske obale, zaprimila su neobičnu SOS poruku s nizozemskog broda “SS Ourang Medan”. “Svi oficiri, uključujući kapetana, sada su mrtvi. Moguće je da sam jedini živ ovdje, no i ja umirem”, stajalo je u njoj. Članovi posade ta dva broda pohitali su upomoć. Kad su stupili na plovilo s kojeg je poziv poslan, pred njihovim očima ukazao se prizor iz noćne more.

Svi članovi posade bili su mrtvi, sa stravičnim izrazima lica i širom otvorenim očima, a njihove ruke bile su podignute ispred lica, kao da su se pokušavali odbraniti od nepoznate opasnosti. Mrtav je bio čak i brodski pas, koji je pronađen sklupčan uz rub palube. Da stvar bude zagonetnija, ni na jednom truplu nisu pronađeni bilo kakvi tragovi povreda.

Baš kad su spasioci htjeli prevesti trupla na svoje brodove, na krmi se počela širiti vatra. Spasioci su se spasili u posljednji čas, prije nego što je na brodu odjeknula snažna eksplozija, koja je olupinu i njene mrtve stanovnike povukla u dubinu. Na ovo pitanje šta se dogodilo, više ili manje uvjerljivo, pokušale su odgovoriti generacije istraživača i novinara.

Prema jednom od ranih izvještaja, objavljenom u nizozemsko-indonezijskim novinama “De Locomotief”, brod je ilegalno prevozio velike količine sumporne kiseline, važnog sastojka u proizvodnji eksploziva. Zbog neispravnog skladištenja, došlo je do curenja, a posadu su usmrtila otrovna isparavanja. I grupa američkih naučnika, koja je istraživala slučaj, zaključila je da se radilo o krijumčarenju opasnih hemikalija koje je pošlo po zlu, a kao ubojiti agensi spominjali su se kalijev cijanid, nitroglicerin i zalihe poslijeratnih nervnih otrova.

Ima teorija i da su se članovi posade, nakon kvara jednog od brodskih akumulatora, otrovali ugljenmonoksidom, plinom koji se neprimjetno širi i dovodi do laganog gubitka svijesti. Takva koncentracija plina mogla je dovesti i do eksplozije koju su očevici opisali.

No, sve su to samo teorije i nagađanja. Puna istina o jezivoj smrti mornara ostala je skrivena u morskim dubinama.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...