NEUKUS, MRŽNJA I BIJES: Otrovni hercegovčki portal surovo izvrijeđao kardinala Puljića...

Danas u posjeti našoj zemlji boravi hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman. Osim otvorenih pitanja između dvije zemlje o kojima je razgovarao s kolegicom Biserom Turković, Grlić Radman se sastao i s vjerskim poglavarima muslimana i katolika u BiH, reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i kardinalom Vinkom Puljićem. Također, Grlić Radman se sastao i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

  • Mini market

  • 14. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 16

Većina medija u BiH je ovu vijest dočekala pozitivno, kao lijepu gestu ministra susjedne zemlje. Kako je istaknuto nakon sastanka ministra Grlić Radman i reisa Kavazovića, u otvorenom i prijateljskom razgovoru dotakli su brojna pitanja od zajedničkog interesa za dvije države, dva naroda, kao i dvije religijske zajednice.

Nakon sastanka sa kardinalom Puljićem, Grlić Radman je poručio da je upravo reisu-l-ulema Kavazović pohvalio kontakt i saradnju sa Puljićem.

"Mislim da je poštovanje dobar znak i simbol, te može pridonijeti uklanjanju oblika nepovjerenja i gradnju jačih veza. Što više susreta – to manje nesporazuma, što više sastanaka – to više dogovora", poručio je Radman.

No, da ne bude Radmanova posjeta Sarajevu obojena svijetlim bojama, pobrinuo se radikalni hercegovački portal "Poskok", koji sikće i propinje se na svaku vijest iz glavnog grada BiH (ali i drugih gradova) koja nosi u sebi dozu humanizma, demokratije, telerancije... Iz tog razloga je i već dugo kardinal Vinko Puljić na meti ovog medija bliskog radikalnim HDZ-ovcima.

Kako to "Slobodna Bosna" inače radi, i ovaj put smo željeni skrenuti pažnju na najupečatljivije, najpreciznije, najdirektnije poruke kojima ujeda "poskok" kako bi upoznali javnost kakav nesoj nastoji kreirati društvenu stvarnost u zemlji, ali ovaj put je stvar otišla predaleko. Bojimo se da bi svako prenošenje teksta osim izvornog, integralnog ublažilo količinu bijesa, mržnje, kleptomanstva, (ur)fašizma koji izbija iz "analize" ovog portala.

Zato pročitajte integralnu verziju i uvjerite se sami:

Piše: poskok.info

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, sastao se sa nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem.

Budući da je Puljić nebitan lik u smislu politike, vjerski je vođa, a Hrvati nisu molitvena skupina nego politička nacija ovaj tekst smatramo nebitnim za daljnju objavu.

Nadamo se da će vlasti u RH u budućnosti manje percipirati Hrvate u BIH kao religijsku zajednicu a više kao političku naciju.

Puljić je osim toga, ako se sagleda njegovo uplitanje u politiku jako kontroverzan lik.

  1. Povijesne ljiljane Svetog Ante, koje su u BIH donijeli Hrvatinići, koje je 90-ih osmislio HDZBIH, poklonio je efendiji Ceriću koji ih je nakon toga proglasio bošnjačkom heraldikom. Iako oni pripadaju cijeloj BIH.
  2. Uporno godinama guši gnjev Hrvata, zbunjujući ih nasmijanim domjenicma s Komšićem. I to nakon Komšićevih prijetnji mitraljezom Mostaru, Pelješcu, uvreda koje je dao na svojim skupovima na kojima se prijetilo silovanjem Kolindi Grabar Kitatović i nabijanjem na kolac Draganu Čoviću.
  3. Priređivanjem mise za Bleiburg koju je loše branio, čak teološki nedopustivo tvrdeći da se on moli za nevine, iako je intencija kršćanstva moliti za spas duša najgorih grešnika i ubojica, kojih je na Bleiburgu bilo ohoho. Cijelo vrijeme praveći se da je teološki mutavac,  igrao je na kartu saraj propagande, doprinio je medijskog fašizaciji našeg naroda. A sebe predstavio žrtvom. Što mu je nakon domjenka s Komšićem trebalo. Dobro dakle njemu, dobro Komšiću. Koji je btw u uredu držao potret jednog ustaše. No i to mu je Puljić “zaboravio reći” u svojoj “obrani od javnog linča”. U suštini dogovorenog igrokaza.
  4. On je upornim nesankcioniranjem SDA-svećenika koji krše crkveno pravo, gaze po Hrvatima u BIH pozivajući se na svetost svojih ukaljanih habeta, dokazani SDA čovje. Ti oholi klerofašisti stavljaju mete na čelo Hrvatima nepoželjnima SDA politici godinama. To čine sa SDA medija i u SDA interesu. Interesu stranke koja je osmislila naziv “Prostor džihada”. Stoga su oni svećenici džihada.
  5.  Stoga je odavanje počasti Puljiću, od strane RH vlade, dokaz da se oni vode politikom dodvoravanja, bez stvarne analize odnose u BIH.

Uvjereni smo međutim, da je Radmanova posjeta SDA kardinalu, učinjena u iznimno iskrenoj i  dobroj namjeri. Baš kao što je, nažalost, svaki bolji put u pakao popločan iskrenim i izuetno dobrim namjerama.

Zbog Puljića danas, međutim, Hrvati nemaju niti jedan snažniji prosvjed, blokadu države protiv Komšića, nemaju nikakvu kontrolu na BHRT i imaju nasmijanog kardinala koji se smije ko grlica i bez obzira na činjenicu da mu svake godine iz biskupije politika SDA iseli tisuće vjernika.

Što on ne smije javno i jasno reći, bojeći se za svoj trosobni stan, nego za to krivi ulazak RH u EU.

On – statističar našeg nestajanja. Čovjek koji je zadužio Bošnjake i bošnjačko, etnički čisto, Sarajevo.

Koliko smo u pravu ili nismo dovoljno je da se zapitate sljedeće:

  • Kad je u ime političke nacije Srbi u BIH govorio neki srpski patrijarh?
  • Kad je u ime Hrvata u RH govorio Bozanić?
  • Kad je u ime Bošnjaka govorio Kavazović?
  • Kad su strane delegacije prilikom posjete Srbima ili Bošnjacima prvo posjetile pravoslavne lidere i reisa , ili pak na istoj razini kao i srpske i bošnjačke političare?

I što, pobogu, mi više moramo uraditi da RH Vlada prestane naš narod, naš ponosni hrvatski, narod, tretirati kao kardinalove ovčice? Moliti na koljenima na Markovom trgu? Zar je moguće da ne shvaćate ono što je Stjepan Radić davno shvatio kad je prozreo sektaški rad tzv. redodržave u BIH?

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...