KONAČNA KAPITULACIJA VOŽDA IZ LAKTAŠA: Dodik će pognuti glavu pred Inzkom, učinit će sve da izbjegne nove sankcije

Očekuje se da skupštinski kolegij odluči na koji će se način parlament postaviti u vezi s ultimatumom Inzka, a u ovom trenutku razmatra se nekoliko opcija.

  • Politika

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 4

Kolegij Narodne skupštine na sjednici zakazanoj za petak, razmatrat će pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka od 27. januara, upućeno predsjedniku parlamenta i poslaničkim klubovima.

Ostalo je još 15-ak dana roka koji je Inzko dao Narodnoj skupštini da povuče povelje dodijeljene Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku.

Očekuje se da skupštinski kolegij odluči na koji će se način parlament postaviti u vezi s ultimatumom Inzka, a u ovom trenutku razmatra se nekoliko opcija.

Kako prenosi portal "Srpskainfo", prema prvoj opciji, NSRS bi ignorisao stav Inzka, što bi, vjerovatno, značilo sankcije prema nekim funkcionerima, na prvom mjestu prema predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću, mada postoje i oni koji vjeruju da do sankcija ne bi došlo, računajući na razjedinjenost najutjecajnijih zemalja članica Upravnog odbora PIC-a.

Kako tvrde izvori tog portala, druga opcija je da povelje budu povučene, ali se razmišlja koji bi način bio najmanje politički bolan za vlast u tom bh. entitetu.

– Vjerovatno se ne bi išlo na nivo sjednice NSRS, jer ni odluka o dodjeli odlikovanja nije donesena na sjednici. U tom slučaju bi odluku o povlačenju povelja mogao da donese organizacioni odbor u istom sastavu koji ih je i dodijelio 2016, znači skupštinsko rukovodstvo i šefovi poslaničkih klubova – tvrdi izvor portala "Srpskainfo".

Kao treća opcija spominje se mogućnost da porodice Plavšić, Karadžić i Krajišnik navodno samoinicijativno vrate povelje, uz obrazloženje da to čine zbog velikog međunarodnog pritiska koji trpi RS, da žele da budu dio rješenja, a ne problema.

Međutim, postoje signali iz OHR-a da to ne bi bilo dovoljno. Odnosno, eksplicitno se traži da Narodna skupština donese odluku o povlačenju povelja.

U svakom slučaju, uskoro slijedi rasplet cijelog slučaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...