SUTRA NOVI PROTESTI U SARAJEVU: “Država pripada narodu, a ne onima koji vladaju”

Aktivistica Nejra Latić-Hulusić kazala je za N1 da prethodni protesti jesu dali željeni efekt dok su se dogovorili da ponovo izađu iz online svijeta na ulicu i da se prestanu baviti online komentarisanjem razočarenja.

  • Vijesti

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 3

U subotu se sa početkom u 12.05 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH održavaju novi protesti u glavnom gradu BiH.

Organizatori, između ostalog, traže da se imenuju novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom, piše N1.

Istekao rok

Slični protesti pod nazivom „Borba za život“ održani su 6. aprila 2021. godine ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Neformalna grupa građana i građanki zahtijevala je od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine uvođenje obaveznog PCR testiranja za sve ulaske u Bosnu i Hercegovinu i podnošenje neopozive ostavke kako Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, tako i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Rok za postupanje po zahtjevima neformalne grupa građana i građanki Bosne i Hercegovine istekao je 13. aprila 2021.

“Iako smo naše zahtjeve blagovremeno uputile poštom i predale na protokol svih ministarstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ponudile tri mogućnosti odgovora na naš zahtjev, niko od spomenutih nivoa se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli udovoljiti zahtjevima neformalne grupe građana i građanki koji su podržali proteste i zahtjeve incijative 'Borba za život'”, saopštili su iz ove grupe.

Traže ostavke Novalića i Vijeća ministara BiH

Aktivistica Nejra Latić-Hulusić kazala je za N1 da prethodni protesti jesu dali željeni efekt dok su se dogovorili da ponovo izađu iz online svijeta na ulicu i da se prestanu baviti online komentarisanjem razočarenja.

“Naš šest je reklo idemo na ulicu pa ko nam se pridruži. Vrlo brzo nam se priključio veliki broj ljudi. Drago nam je da su građani prepoznali iskren nijet da probudimo narod i da se sjete da su i oni vlast i da je ovo naša država. Nije država onih koji vladaju u naše imene, a ne nama”, istaknula je Latić-Hulusić.

Kazala je da bi bili zadovoljni da su Vijeće ministara i Fadil Novalić podnijeli ostavku.

“Morali smo na razne protokole ministarstva da odnesemo naše zahtjeve. Nikad se niko nije udostojio odgovoriti. Država pripada narodu, a ne onima koji vladaju“, ponovo je potcrtala aktivistica Latić-Hulusić.

Kako smo spomenuli, novi protesti najavljeni su za sutra.

Nejra Latić-Hulusić naglasila je da zahtjevi ne idu više prema “ovima koji nemaju obraza i koji neće podnijeti moralne ostavke”.

“Naši zahtjevi ovaj put idu prema zastupnicima i delegatima u obje skupštine u oba doma. Onim ljudima koje smo mi direktno birali”, rekla je Latić-Hulusić.

Više o protestima i tačnoj satnici pročitajte na Facebook grupi "Ženski marš".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...