ŽESTOKA RASPRAVA U SUDNICI: Suđenje optuženima za ubistvo Slaviše Krunića

Svjedočenje stručnog lica Miroslava Ćurkovića izazvalo je novu žestoku raspravu na suđenju optuženima za ubistvo Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića.

  • Hronika

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 0

Ćurković je, inače, sačinio izvještaj o kriminalističko-analitičkoj obradi dokaza i informacija u predmetu o ubistvu biznismena Krunića i njegovog pratioca Žarka Pavlovića.

Višesatna rasprava vodila se o Ćurkovićevom statusu, a obrazlaganje izvještaja je odgođeno, jer je zasnovan na nekim odbijenim dokazima.

Rasprava oko saslušanja Ćurkovića započela je kada je republička tužiteljica Snježana Petković izjavila da je on stručno lice ili stručni svjedok.

Predsjednik Sudskog vijeća Branimir Jukić rekao je da je za njega Ćurković vještak te napomenuo da zakon ne poznaje termin “stručno lice”.

Tužiteljica Petković uzvratila je da je za nju Ćurković stručno lice, jer iznosi hronologiju događaja i shematski prikazuje dokaze tužilaštva, piše "Srpskainfo".

Sud je, ipak, odlučio da se Ćurković sasluša kao vještak, ali se pojavila nova dilema kada je odbrana prigovorila da se njegov izvještaj zasniva na odbijenim dokazima.

– U izvještaju stoji izjava nevjenčane supruge Emilija Balda, odnosno Gorane Petković, a taj dokaz je sud već odbio da uvrsti u spis – rekao je Dragan Stupar, advokat Balde.

Branilac Đukanovića Tatjana Savić dodala je da u spomenutom izvještaju stoje i službene zabilješke koje su odbijene kao dokaz.

Republička tužiteljica odgovorila je da se vještak može saslušati, jer neće spominjati izjavu Petkovićeve i odbijenu službenu zabilješku i ti dokazi se mogu zanemariti.

Sudsko vijeće na kraju je odlučilo kako Ćurković ne treba da revidira svoj nalaz u skladu s izvedenim dokazima te je njegovo saslušanje odgođeno.

Krunić i Pavlović ubijeni su 22. aprila 2019. godine u blizini Krunićeve kuće u Glamočanima kod Laktaša. Prema optužnici, direktni izvršioci ubistva bili su optuženi Benedi Đukanović i Željko Kovačević, koji je ubijen u razmjeni vatre.

Kao saučesnici su navedeni Emilio Baldo i Rodoljub Gajić, koji je do hapšenja radio u Krunićevom “Sektor sekjuritiju”.

Do koje mjere se vodila današnja rasprava, govore i upozorenja za svjedočenje Ćurkovića.

– Upozorio sam vještaka na sve odredbe, jedino da ga pitam da li je u braku s nekim od optuženih, a to nema smisla – izjavio je sudija Jukić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...