LJEKARI KCUS-a PODNIJELI PRIJAVU PROTIV DRŽAVNOG TUŽIOCA: "Nelegalno nas je snimao i vršio pritisak"

U prijavi se navodi da se tužilac Pašić, u pratnji jednog saradnika, tada pojavio te saopćio da dolazi iz istog razloga kao i kantonalni tužilački tim i osoblje SIPA-e „iako nemaju nikakav validni pravni osnov, niti dozvolu za ulazak".

  • Društvo

  • 17. Apr. 2021  17. Apr. 2021

  • 9

Grupa ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu podnijela je disciplinsku prijavu protiv Džermina Pašića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ljekari ga terete da je počinio disciplinske prekršaje iz Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. 

U detaljnoj predstavci Uredu disciplinskog tužioca oni ističu da je tužilac Pašić prekršio odredbe Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. 

U prijavi, ljekari navode da smatraju da je izvršio "očigledno kršenje obaveze ispravnog postupanja" prema strankama. Terete ga i da je naštetio ugledu tužilačke funkcije i da je „ozbiljno prekršio službenu dužnost“.

Ljekari ističu da su spremni, kada budu pozvani u Ured disciplinskog tužioca VSTV-a, dati detaljne izjave. 

Sve je počelo dolaskom tima Tužilaštva Kantona Sarajevo i pripadnika SIPA-e 5. aprila ove godine u KCUS. 

Podnosioci prijave ističu da su se kantonalni tužioci ponašali profesionalno, da su identificirali i rekli zbog čega su tu te zatražili saradnju. Ljekari su se odazvali i proveli proces trijaže, u skladu s epidemiološkim mjerama. 

U prijavi se navodi da se tužilac Pašić, u pratnji jednog saradnika, tada pojavio te saopćio da dolazi iz istog razloga kao i kantonalni tužilački tim i osoblje SIPA-e „iako nemaju nikakav validni pravni osnov niti dozvolu za ulazak“. 

No, ljekari su prihvatili da se i oni pripreme za ulazak i svi su otišli u jedan od objekata KCUS-a. 

Tužilac Pašić saopćio im je da su razlog njegovog dolaska „malina respiratori“, kako ih je nazvao. 

- Ostatak ispitivanja je vodio tužilac Tužilaštva BiH Džermin uz povremena pitanja koja su postavljali kantonalni tužioci Dugatija i Vukojičić.

Prilikom davanja odgovora na postavljena pitanja od strane tužioca Tužilaštva BiH Džermina Pašić, isti nas je često grubo prekidao navodeći da smo opširni. Način na koji je postavljao pitanja, prekidao i usmjeravao odgovore nam je stvarao osjećaj neprijatnosti i poniženja. Vršio je pritisak pokušavajući da dođe do nečega što nam nije bilo jasno.

Nakon višestrukih poziva putem mobiteta, prim. dr. Arneta Katica-Mulalić, šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, odazvala se i došla iz crvene zone Respiratornog centra.

Nakon toga je tužilac Tužilaštva BiH Džermin nastavio ispitivati dr. Katicu-Mulalić vršeći pritisak na nju, pokušavajući dobiti odgovore koje on želi. 

Sugestivnim i drskim usmjeravanjem, doimalo se da ga ništa drugo ne interesuje osim osobe koja je naredila upotrebu „malina respiratora" u Respiratornom centru.

Tokom ispitivanja, osorno je tražio da mu se predoči i napravi kopija pisma upućenog od strane 17 anesteziologa šefu klinike i direktoru discipline.

Rekli smo da to nije pismo nego interni dokument, ali je tužilac Pašić rekao da je on taj koji procjenjuje, ponovo nas grubo prekinuvši - stoji u prijavi.

Ljekari KCUS-a navode i da su slučajno saznali da ih je tužilac Pašić snimao. 

Istaknuli su da im on to nije ranije rekao, a nije tražio ni njihovu prethodnu saglasnost. 

U prijavi su, nadalje, naveli da nije napravljen ni zapisnik. 

- Kada smo pitali da li bi trebalo da i mi vidimo neki zapisnik, tužilac Džermin Pašić je samo grubo odgovorio: „To nije vaša stvar, to se vas dalje ne tiče!"

Ljekari su naveli i: 

- Na pitanje kantonalne tužiteljice da zapišu brojeve telefona radi komunikacije, tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić je naveo da nema potrebe, da dodatno oni već posjeduju naše brojeve, iako mu ih ranije nismo dali, što nam je dodatno pojačalo osjećaj nelagode, navodi se u njihovoj prijavi, piše portal Politicki.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...