HVALI GA PA GA POSLIJE KUDI: Stručnjaci upozoravaju na upotrebu vitamina D

Medicinska i stručna javnost upozorava na neselektivnu upotrebu vitaminskih suplemenata u uslovima pandemije koronavirusa.

  • Jeste li znali

  • 19. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 0

Za samo nekoliko mjeseci, naučnici su od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski list "Pais".

"Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe tako da ne postoji jedinstven nivo koncentracije 25-hidroksivitamina D koji definiše nedostatak, a ne postoji ni konsenzus u pogledu preciznog nivoa vitamina D koji predstavlja optimalno zdravlje", navodi se u saopćenju sjevernoameričkog tima stručnjaka.

Naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvijek posljedica njegove prevelike konzumacije putem dijetetskih suplemenata i da mogu prouzrokovati bubrežnu insuficijenciju i aritmiju, na kraju i smrt.

Konzumacija previše bilo koje hranljive materije, čak i one neutralne, poput vode, može imati štetne posljedice, poručuju naučnici. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...