ANALITIČAR HAJRUDIN SOMUN O “NON-PAPERU”: “Ne vjerujem mnogo pričama Vučića i Milanovića, a Janši ne mogu ništa vjerovati”

Somun je kazao da će negacija uvijek biti prisutna.

  • Politika

  • 20. Apr. 2021  20. Apr. 2021

  • 2

"Već nekoliko dana ima više komentara tako da čovjek ne zna više šta da kaže. Meni je malo falilo da otkažem i ne dođem na gostovanje, jer ne znam šta bih tačno rekao ni kako bih rekao", kazao je za N1 analitičar Hajrudin Somun.

“U svakom slučaju, papir ne mora da postoji, ali ono što se u tom papiru spominje, vrti se već na razne načine nekoliko godina po Balkanu i EU. Vjerujem da taj sadržaj postoji, ako nije zvanično nigdje ni potvrđen ni upisan u knjige prijema neke ambasade ili predsjednika EP-a”, dodaje Somun u razgovoru za N1.

Kako Vama djeluje negiranje Janeza Janše?

“Ja mislim, da je to neko drugi negirao, moglo bi mu se vjerovati. Janši ne mogu ništa vjerovati, pamtim zadnje godine i raspad Jugoslavije gdje je on imao aktivnu ulogu u razbijanju Jugoslavije kao komunističke tvorevine.“

“Oni će negirati”

Somun je kazao da će negacija uvijek biti prisutna.

“Oni će, mislim na odgovorne ljude, sigurno negirati da takvo nešto postoji. Predsjednik Vučić je sinoć rekao da nema ništa s tim i da se protivi tim pričama. Predsjednik Hrvatske je rekao da je taj papir “shit”, što je rekao i za BiH čitavu prije godinu i nešto.

Međutim, ja ne vjerujem njihovim pričama mnogo. Njihov je zadatak kao šefova država da negiraju i izražavaju poštovanje prema BiH. Zanimljivo je zašto je s objavljivanjem 'non-papera' Janšinog tzv. mnogo se pričalo i o drugom 'non-paperu' kojim je mahao šef hrvatske diplomatije. Taj 'non-paper' je pun riječi sa “željom” da nam se pomogne na EU putu“, ističe Somun.

“Kada se uporede ta dva 'non-papera', ako ništa drugo, ovaj hrvatski može biti samo uvod za diskusiju o istim pitanjima o kojima se govori u originalnom 'non-paperu'.”

BiH u takvoj poziciji 25 godina

Somun je kazao da je BiH uvijek bila u poziciji da se brani, jer se nalazi između sukobljenih strana.

“Bosna i Hercegovina je, jadnica, u takvoj poziciji već 25 godina, zato što je uvijek bila u poziciji da se brani, jer se nalazi između dva sukobljena diva, dva balkanska diva, koji žele da svoje račune podijele na račun BiH. Čeka se da se nešto dogodi, da neko nešto kaže pa onda lideri izađu da nešto kažu.

U ovoj situaciji je trebalo odmah, onog dana kada je predsjednik Slovenije u Sarajevu govorio o tome, trebali su prvo njemu oštro odgovoriti i odmah izaći u javnost, a ne čekati mjesec dana.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...