"SVIMA NAM JE LAKNULO...": Američki predsjednik Joe Biden komentirao presudu bivšem policajcu

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je, nakon što je bivši policajac Derek Chauvin proglašen krivim za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda, pozvao Amerikance da se okupe u borbi protiv rasizma, koji “kvari” dušu.

  • Svijet

  • 21. Apr. 2021  21. Apr. 2021

  • 0

“Došlo je vrijeme da se ova zemlja okupi”, rekao je Biden u kratkom obraćanju iz Bijele kuće.

“Neki agitatori i ekstremisti koji se rugaju socijalnoj pravdi, pokušat će iskoristiti sirove emocije”, upozorio je. “Ne možemo im dopustiti da to učine.”

Nikada da se ne zaboravi tragična epizoda

“Proglašenje policajca Chauvina neće vratiti Georgea”, rekao je dodavši kako je ova presuda možda trenutak “značajne promjene”. Pritom je pozvao Amerikance da nikada ne zaborave ovu tragičnu epizodu.

“Moramo slušati. ‘Ne mogu disati, ne mogu disati’, bile su to posljednje riječi Georgea Floyda. Ne možemo im dopustiti da umru s njim. Moramo stalno čuti te riječi. Ne smijemo se okretati”, istaknuo je na kraju.

“Svima nam je laknulo”, rekao je američki predsjednik Joe Biden porodici Floyd u telefonskom pozivu. “Vi ste nevjerovatna porodica, Volio bih biti tamo da vas zagrlim.”

“Danas se u Americi obilježava dan pravde”, dodala je Kamala Harris, američka potpredsjednica.

Presudu pozdavio i Barack Obama

Bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle pozdravili su presudu.

“Danas je porota postupila ispravno. Ali, istinska pravda zahtijeva mnogo više. Michelle i ja svoje molitve upućujemo porodici Floyd i stojimo sa svima onima koji su predani jamčiti svakom Amerikancu punu mjeru pravde koja je Georgeu i mnogim drugima uskraćena”, rekao je Barack Obama.

Bivši državni sekretar i supruga predsjednika Billa Clintona Hillary Clinton im se pridružila.

“Porodica i zajednica Georgea Floyda zaslužili su da njegov ubica odgovara. Danas su dobili tu odgovornost. Uvijek i zauvijek, Crni životi su važni”, poručila je Hillary Clinton.

Presuda odjeknula i s druge stranne Atlantika

Guverner Minnesote Tim Walz ističe koliko ja ova presuda važna.

“Današnja presuda važan je korak naprijed za pravdu u Minnesoti. Suđenje je gotovo, ali naš je posao tek započeo. Svijet je 25. maja 2020. gledao kako George Floyd gotovo devet minuta umire s koljenom na vratu. Hiljade stanovnika Minnesote je prošlo ljeto marširalo ulicama nakon njegove smrti – nadahnuvši pokret diljem svijeta. Iako mnogi od tih ljudi nikada nisu upoznali Georgea, cijenili su njegovu humanost. Znali su što se dogodilo. Pozvali su na promjene i tražili su pravdu”, kazao je Walz.

Presuda je odjeknula i s druge strane Atlantskog okeana.

“Bio sam zgrožen smrću Georgea Floyda i pozdravljam ovu presudu. Moje su misli večeras s porodicom i prijateljima Georgea Floyda”, kazao je britanski premijer Boris Johnson.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...