EKSKLUZIVNO; PRVI SF IZ PERA BH. NOVINARA: Upoznajte državu, život, seks i smrt u bliskoj budućnosti kroz priču "65" - (DIO DRUGI) "KĆERKA"

U tri nastavka na portalu "Slobodna Bosna" moći ćete pročitati prvu SF priču čuvenog mostarskog novinara.

  • Kultura

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 0

Novinar Faruk Kajtaz govorio je za "Slobodnu Bosnu" o razlozima koji su bili presudni da se odluči za nesvakidašnji "izlet" u SF vode, ali i o vezi politike i naučne fantastike.

Razgovor i prvi dio SF priče "65" možete pročitati OVDJE.

U nastavku pročitajte drugi dio SF priče "65".

"KĆERKA"

Da, Darijus ima kćerku i bio je jedan od sretnika kome je to omogućeno.

Trebalo je poslati neke zahtjeve i pričekati Nagradu igru. Svake godine hiljadu parova je nasumično odabirano od strane posebno kreiranog programa za “sparivanje”.

Godinama je slao svoju aplikaciju i već je izgubio svaku nadu, kada je prije, pet godina dobio DOPIS! 


Čestitamo, odabrani ste da budete muški GENETSKI IZVOR. Vaš genetski materijal će biti proslijeđen nadležnoj ustanovi, koja će izvršiti oplođivanje izabrane ženske jajne ćelije, nakon će novi genetski materijal biti podvrgnut provjerama i daljim poboljšanjima, ako bude potrebno. Identitet ženskog GENETSKOG IZVORA ostaje anoniman. Vašu kćerku ćete moći kontaktirati tokom vašeg "Zadnjeg dana". Hvala za učešće i doprinos - Vaša DRŽAVA,  stajalo je u poruci.  

Godinama se spremao za ovaj susret. Šta će reći? Kako njegova kćerka izgleda? Liči li barem malo na njega? Hoće li ga ponijeti emocije? Sve su to pitanja koja je godinama vrtio po glavi, dok je maštao o susretu sa svojom nasljednicom.

Dijete je rođeno, naravno, uz korištenje najnovije tehnologije oplođivanja, kontrole i usavršavanja ploda, te već odavno usvojenu tehnologiju “vještačke materice”.

Svašta se moglo pronaći na Mreži o toj djeci. Tvrdilo se da telepatski komunicijaru, da je svaka kolinija posebno genetski prilagođena za planet na koji će biti poslana, da su oni Homo sapiensi samo po izgledu, ali da je sve ostalo temeljito izmjenjeno.

ReagovaLa je i DRŽAVA kratkom izjavom, koja je glasila:

Nove generacije nas samih spremaju se za odgovoran i težak zadatak koji je, tek pred njima. Naša djeca će biti sjeme koje će oploditi brojne uglove poznatog svemira. Budimo ponosni – VAŠA DRŽAVA.

Kada je djevočica rođena - stigla je samo poruka... Vaš genetski izvor je uspješno realiziran. Rođena je zdrava djevojčica. Biće nazvana INO. Vjerujemo da ste ponosni! Vaša DRŽAVA.

Vrijeme do video poziva sa kćerkom, Darijus će iskoristiti za još malo važnog posla prije pilule.

Posebno važan dana rituala Zadanjeg dana je “transer misli i tijela”. Aktivirao je “ploču” i ušao u protokol Zadnjeg dana. Odabrao je opciju transfer i pričekao da “ploča” izvrši njegovu identifikaciju preko šarenice oka. Lagani prelaz lasera preko očne jabučice i već je u “sistemu”. Znao je proceduru.

Dvije male crne diode prislonio je na sljepočince i aktivirao opciju “transfer data”. Njegova iskustva, strahovi, nadanja, očekivanja i želje, SVE što je on postaće dio zajedničkog nasljeđa ljudskih emocija koje će biti proučavano i dograđivano. Svako iskustvo je važno. Sve ide u Mrežu i sistem umjetne inteligencije.

Za trenutak je na mjestima aplikacije dioda osjetio lagano peckanje. Sve skupa je trajalo nekih par minuta. Ploča je poslala poruku da je transer obavljen i da može preći na narednu opciju.

Dodirnuo je ikonicu sa slikom ljudskog tijela i na “ploči” se ukazao meni: SVOJE TIJELO ŽELIM ISKORISTI KAO:

-    IZVOR ENEREGIJE
-    KOMPOST

Dodirnuo je ikonicu ENERGIJA, jer mu se jednostavno strašno dopadala ideja da se njegovo tijelo nakon Zadnjeg dana pretvori u neki oblik energije, kao u onoj teoriji, negdje s početka prave nauke, kada se pojavila teorija neuništivosti energije. Tako. I to je bilo sve.

I to je završio.

HVALA ZA POŠTIVANJE PROCEDURA I SARADNJU - VAŠA DRŽAVA - pisalo je na “ploči”.

Sada se konačno mogao posvetiti planiranju video susreta sa kćerkom. Sklopio je oči. “Očistio” je glavu od bilo kakvih misli, kao u nekada široko prakticiranoj praksi “meditacije”, o čemu negdje davno čitao.

Ne zna tačno koliko je u takvom stanju proveo, ali ga je iz polusna probudio signal sa ploče. Vaš video sastanak kreće za jednu minutu! Na brzinu se pridigao i sjeo tačno preko puta ploče.

Konačno će vidjeti kćerku!

Crni ekran ploče se lagano otvorio i pred njim se ukazao prizor širokog zelenog prostranstva sa pokojim stablom, vedrim nebom i okeanom u daljini.  

U kadar je bez najave stupila petogodišnja djevojčica plameno crvene kose, prekrasnog osmjeha i očiju boje nekadašanjeg najčistijeg mora. Kreatori genetskog dizajna su to zvali OČIMA MEDITERANA...

Sjedio je kao paraliziran i samo posmatrao u njenu pojavu na ploči. Nije mogao odvojiti oči...sa usana nisu silazile riječi. Kao pod anestezijom. Samo čuđenje je osjećao...

Postoji li nešto na njenom licu što podsjeća na njega? Možda, ipak te oči ili to malo povišeno čelo?
 
“I ti si, dakle moj Muški biološki izvor?” - prekinula je neugodnu šutnju djevočica šaleći se kako “neće valjda ova tri minuta Darijus potrošiti šuteći - bez izgovore riječi".

“Oprosti, zatečen sam, tako si lijepa i drugačija. Znaš ti si barem dio mene i osjećam neku snažnu vezu, zbog koje teško kontrološem emocije” - pravdao se Darijus.



“Nije bitno” - kazala je kratko INO. I ostala su joj djeca govorila da su imala slična iskustva sa svojim BIOLOŠKIM IZVORIMA. Malo riječi i počesto samo suze i neizrecive emocije.

Djeca su, inače teško komunicitrala sa kako-tako klasičnim ljudima, jer su navikla na kominikaciju sa savršenim hologramima i super preciznim radnim robotima.  

INO je bila samo jedna od nekoliko desetina hiljada poboljšanih bioloških jediniki, koje su raspoređene na više ostrva po okeanima širom Zemlje na kojma je vladala vještačka oblikovana ugodna klima svježeg ljeta. Ostrva su strogo čuvana od strane teško naoružanih dronova i robota vojnika, naravno pod paskom Vijeća odabranih.

Odrastali su pod budnom paskom savršeno kreiranih holograma stječući znanja neophodna za projekat “NOVI POČETAK”.

Njihova tijela i umovi su već prilagođeni za putovanja prema udaljenim planetima na kojima će pokrenuti nove civilizacije. Izviđanja su izvršena. Postoje čak i detaljni snimci odavno poslanih dronova sa tih udaljenih rajskih svjetova, ali tehnologija još uvijek nije riješila pitanje protoka vremena potrebnog za putovanje.

Sve opcije još uključuju desetine godina putovanja. Čim se riješi i taj problem, prve kolonije će već biti na putu prema novim svjetovima. DRŽAVA tvrdi da će prvi brodovi krenuti, već za desetak godina.

INO je dio te nove priče...tog NOVOG POČETKA. Svaka od grupa priprema se za uslove koji ih očekuju na “njihovom planetu”, kada jednom, stignu tamo. Od klime, dok biljnog i životinjskog svijeta, koji ih očekuje.  

Darijus je još neko vrijeme samo gledao u tu nasmijanu djevojčicu na ploči, kada je “iskočilo” upozorenje.

VAŠ VIDEO SUSRET SE BLIŽI KRAJU. IMATE JOŠ TAČNO 30 SEKUNDI!

Odjednom ga je uhvatila panika! Šta još reći nasmješenoj djevojčici, koja će vrlo brzo nestati u ko zna kojem dijelu naseljevog svemira? Usta su mu se skupla, jezik otežao...

Uspio je samo kratko progovoriti „SRETNO“.

INO je veselo mahnula rukom i kazala kako žuri na zakazanu diskusiju o istoriji i budućnosti transhumanizma. I onda se ploča samo zacrnila.

Ništa od onoga o čemu je Darijus razmišljeo nije bilo onako kako je mislio da će biti pri susretu sa djevočicom. Bio je ispunjen nekom neobjašnjivom energijom koja je samo prostrujila cijelim njegovim tijelom. Valjda su to te roditeljske emocije o kojima je toliko čitao?

Odahnuo je i polako ustao. Disanje mu se malo ubrzalo i dah je postao kraći.  

Sve planirane obaveze je završio i mogao se lagano početi pripremati da proguta „pilulu“.


(nastavlja se...)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...