SEKS I ZDRAVLJE: Koliko puta sedmično je zdravo i normalno imati seksualne odnose?

Istraživanje je pokazalo da najveći broj žena (35 posto) i muškaraca (45 posto) seksualni odnos ima dva do tri puta sedmično.

  • Sex i grad

  • 24. Apr. 2021  24. Apr. 2021

  • 1

“Koliko puta sedmično je zdravo imati seksualne odnose?”, najčešće je pitanje koje svaka generacija studenata postavlja dr. Laurie Mintz, profesorici na Univerzitetu Florida, gdje predaje psihologiju ljudske seksualnosti. Odgovor na ovo pitanje, ističe profesorica Mintz, prvenstveno ovisi o tome kako neko tumači pojmove: zdrav i seks.

Postoji li normalno za broj seksualnih odnosa?

“Pod izrazom zdrav osobe najčešće misle koliko je normalno. Tačnije, koliko puta sedmično je normalno imati seks? Alternativa tog pitanja može se odnositi na to koliko puta sedmično treba imati spolni odnos kako bi on donio neke zdravstvene benefite. S druge strane ovog pitanja možemo doći do zabrinutosti u vezi s pitanjem: Koliko seksa je previše seksa? Postoji li uopće nezdrava količina seksa?”, navodi kroz pitanja doktorica Mintz.

Kada odgovara na ova pitanja, kao profesorica i seksualna terapeutkinja, naglašava da je važno krenuti od toga šta se podrazumijeva pod pojmom seks

Odgovori u istraživanjima

“U našoj se kulturi izraz seks često koristi sinonimno s heteroseksualnim spolnim odnosom gdje penis penetrira u vaginu. Iako u svojoj knjizi ‘Postati klitopismen’ detaljno objašnjavam da seksualni odnos nije samo penetracija penisa u vaginu, za potrebe što jednostavnijeg odgovora na ova pitanja ostat ću pri ovoj pogrešnoj pretpostavci koja je u skladu s onim što naša kultura često tretira seksualnim odnosom”, prethodno pojašnjava kako će, radi bolje šire percepcije, definirati seksualni odnos. 

Krenimo potom od podataka koje imamo o učestalosti seksualnih odnosa, da znamo o čemu pričamo, koliko su oni uopće učestali u općoj populaciji. Kao jedno od najrelevantnijih istraživanja na tu temu dr. Mintz navodi ono provedeno 2010. godine, jer je bilo i najveće nacionalno reprezentativno istraživanje o temama ljudske seksualnosti koje je ikad provedeno (National Survey of Health and Health Related Behaviors). 

Učestalost seksualne aktivnosti pada s godinama

U dobnoj grupi od 18 do 24 godine 11,8 posto žena i 4,2 posto muškaraca nije imalo seksualni odnos. Seksualni odnos nekoliko puta godišnje do jednom mjesečno u istoj dobnoj grupi imalo je 14,7 posto žena i 12,5 posto muškaraca. Nekoliko puta mjesečno do jednom sedmično seksualni odnos imalo je 14,7 posto žena i 16,7 posto muškaraca. Dok je seksualni odnos dva do tri puta sedmično imalo 35,3 posto žena i 45,8 posto muškaraca. Četiri ili više puta sedmično seksualni odnos imalo je 23,5 posto žena i 20,8 posto muškaraca u dobi između 18 i 24 godina.

U ostalim dobnim rasponima ti su se brojevi prilično razlikovali. Primjerice, u dobnoj grupi od 50 do 59 godina 1,1 posto žena i 1,1 posto muškaraca imalo je spolni odnos 4 ili više puta sedmično.

“Kao što se vidi iz statistike, postoji prilična raznolikost u tome koliko puta sedmično ljudi imaju odnos, a to varira ovisno o dobi i spolu. Ne postoji normalan broj seksualnih odnosa u određenom vremenskom razdoblju, samo postotak koji pokazuje statistike u odnosu na dob i spol”, pojašnjava dr. Mintz.

Dva puta sedmično i 30 posto više imunoglobina 

Kako dr. Mintz pokušava odgovoriti na ovo najčešće pitanje studenata, i sama se zapitala jesu li studenti koji su postavili pitanje željeli znati o količini snošaja koja je bila normalna ili prosječna ili se možda ovaj upit odnosi na to koliko odnosa i drugih seksualnih aktivnosti osoba mora imati kako bi njime koristila brojne zdravstvene benefite koje seksualni odnos ima na ljudsko tijelo. U odgovoru na ovu dilemu također se poslužila rezultatima istraživanja. 

Istraživanje provedeno na više od stotinu studenata pokazalo je da su oni koji su imali spolni odnos jednom ili dva puta sedmično, imali 30 posto više razine imunoglobulina A (IgA) od onih koji su bili u apstinenciji ili oni koji su imali spolne odnose češće nego dva puta sedmično.

“Budući da je IgA presudan za imunološki odgovor tijela, čini se da bi se, barem prema ovoj maloj studiji, studenti koji žele iskoristiti blagodati imunološkog funkcioniranja, trebali uključiti u seksualne odnose jednom ili dva puta sedmično”, kaže dr. Mintz. Drugim riječima, moglo bi se zaključiti da je jednom ili dva puta sedmično ono što je zdravo za imunologiju organizma.

Je li nezdravo imati veći broj seksualnih odnosa sedmično?

Međutim, šta ako su studenti koji su postavili ovo pitanje, htjeli znati je li određena količina seksualnih odnosa opasna ili nezdrava. Dr. Mintz odgovara da ne postoji čarobni broj, ali da bi većina terapeuta rekla da, ako ih seksualne aktivnost ometaju u svakodnevnim aktivnostima, ako zbog njih izostaju s posla ili predavanja, onda je to problem. Također, kod mnogih žena previše snošaja može uzrokovati bol ili infekcije urinarnog trakta, a nastavak snošaja kada osjećate bol ili kada već imate infekciju mjehura, nije zdravo ponašanje.

Dr. Laurie Mintz ne daje konačan odgovor. Ne samo zato što pojmovi seks zdrav mogu imati mnogo značenja, već zato što, ako zdravo znači normalno, postoji još jedan problem – fiksacija na pojam normalnosti. U zaključku dr. Mintz naglašava da je normalno nebitno. Umjesto toga, trebamo prihvatiti svoju seksualnost pod vlastitim uvjetima. I to je onda ono što je normalno.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...