KORONA I MORONI: Nasilje nad ženama i djecom eskaliralo tokom policijskog sata

“Ekonomska situacija se u većini porodica pogoršala tokom pandemije, što je doprinijelo da dođe do povećane pojave nasilja.”

  • Hronika

  • 23. Apr. 2021  23. Apr. 2021

  • 0

"Broj poziva i prijava nasilja nad ženama i djecom za vrijeme pandemije koronavirusa povećan je za čak 30 odsto u odnosu na 2019. godinu, a prilično je eskaliralo za vrijeme policijskog časa", rekla je Nataša Kurtuma, voditelj kacelarije u Fondaciji “Lara” u Bijeljini, prenosi Srna.

Kurtuma je objasnila da su žene za vrijeme policijskog sata, kada je bilo ograničeno kretanje i nasilje eskaliralo, duže bile zatvorene s nasilnicima.

Ona je pojasnila da prijave nisu intenzivno pristizale na početku pandemije, već poslije ukidanja policijskog sata, a problemi su se pojavili, jer pojedine institucije nisu radile ili su imale ograničeno radno vrijeme pa su primale samo prijave za koje su procijenili da su najhitnije.

“Žrtve su se, onda, više obraćale nama, često putem Facebook stranica, Vibera, e-maila, telefona, jer žrtve nisu bile u mogućnosti da lično dođu u kancelariju”, rekla je Kurtuma. Prema njenim riječima, kao oblici nasilja i dalje se bilježe i psihičko i fizičko nasilje, ali i ekonomsko.

“Ekonomska situacija se u većini porodica pogoršala tokom pandemije, što je doprinijelo da dođe do povećane pojave nasilja”, istaklnula je Kurtuma.

Ona je napomenula da su Sigurna kuća i Fondacija “Lara” sve vrijeme pandemije radili i da, srećom, niko od njih nije bio pozitivan na koronavirus.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...