KROFNE BEZ KVASCA POSTALE SU PRAVA SENZACIJA: Vrijeme je za ovu poslasticu

Ne postoji čovjek koji ne voli krofne, a vikend i praznik su pravo vrijeme za ovu poslasticu.

  • Gastro

  • 26. Apr. 2021  26. Apr. 2021

  • 0

Svi vole krofne pa probajte ovaj zanimljiv recept bez kvasca.

Potrebno je:

400 g brašna

250 ml jogurta

jaje

100 g šećera

50 g suhog grožđa

prstohvat soli

1,5 kašičica sode bikarbone

1,5 kašičica praška za pecivo

200 ml suncokretovog ulja

Još:

500 ml ulja za prženje

100 g šećera

Priprema:

Mikserom mutite jaje sa šećerom. Kada posvijetli, dodajte ulje i još malo miješajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno isjeckano suho grožđe pa sve sjedinite. Na kraju naizmjenično u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Tijesto prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premijesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.

Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Vadite čašom krofne, a u sredini svake napravite rupicu manjim okruglim predmetom. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak tijesta premesite i napravite još njih. U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte ulje, pa pržite krofne s obe strane, dok lijepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem – ne smije biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.

Također, ne smije biti ni previše zagrijano da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...