Gastro
ZIMSKA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE: Na brzinu napravite sočne krofne i oduševite ukućane… (VIDEO)
18. Jan. 20220
Ne postoji čovjek koji ne voli krofne, a vikend i praznik su pravo vrijeme za ovu poslasticu.
Gastro
26. Apr. 2021 26. Apr. 2021
0
Svi vole krofne pa probajte ovaj zanimljiv recept bez kvasca.
Potrebno je:
400 g brašna
250 ml jogurta
jaje
100 g šećera
50 g suhog grožđa
prstohvat soli
1,5 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica praška za pecivo
200 ml suncokretovog ulja
Još:
500 ml ulja za prženje
100 g šećera
Priprema:
Mikserom mutite jaje sa šećerom. Kada posvijetli, dodajte ulje i još malo miješajte. Ulijte jogurt i dodajte sitno isjeckano suho grožđe pa sve sjedinite. Na kraju naizmjenično u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Tijesto prebacite na radnu površinu, koju ste dobro posuli brašnom, pa ga rukom lagano premijesite da bi postalo mekano, ali kompaktno i glatko. Ako vam se učini da je previše meko, dodajte malo brašna.
Rastanjite ga oklagijom na debljinu od jednog centimetra. Vadite čašom krofne, a u sredini svake napravite rupicu manjim okruglim predmetom. Formirane krofne odlažite na pobrašnjavljenu površinu, a ostatak tijesta premesite i napravite još njih. U dubljoj tavi ili šerpi zagrijte ulje, pa pržite krofne s obe strane, dok lijepo ne porumene. Budite oprezni sa uljem – ne smije biti prevruće, da krofne ne bi prebrzo dobile boju spolja, a iznutra ostale nepečene.
Također, ne smije biti ni previše zagrijano da krofne ne bi upile mnogo ulja. Pečene krofne vadite šupljikavom kašikom i stavljajte na papirni ubrus pa ih, dok su tople, uvaljajte u šećer.
Gastro
ZIMSKA POSLASTICA ZA SVE GENERACIJE: Na brzinu napravite sočne krofne i oduševite ukućane… (VIDEO)
18. Jan. 20220
Gastro
FANTAZIJA OKUSA: Napravite savršene krofne u rerni i oduševite ukućane (VIDEO)
18. Okt. 20210
Gastro
ODUŠEVIT ĆE VAS: Recept za odlične krofne u kojima će uživati cijela porodica
13. Okt. 20210
Gastro
PRAVO IZ EMININE KUHINJE: Na brzinu napravite izvrsne domaće krofne i oduševite ukućane (VIDEO)
19. Jul. 20210
Društvo
AVDO KALAJDŽIĆ, KROZ SUZE: "Volio bih da se to dogodilo meni..."
Prije 6 min0
Regija
GRADONAČELNIK ZAGREBA UŽASNUT PRIZORIMA: "Nažalost, šteta je totalna, postoje neke sumnje..."
Prije 13 min0
Gastro
SPECIJALITET BOSANSKE KUHINJE: Danas pravimo domaće tufahije prema staroj recepturi, nema im ravnih...
Prije 18 min0
Auto
PRIPREMITE SE ZA NOVA POJEFTINJENJA: Kinezi nisu zadovoljni prodajom električnih automobila, plan je bio...
Prije 26 min0
Gastro
OVAJ KOLAČ JE NACIONALNI PONOS KANADE: Bez pečenja gotov u 20 minuta
17. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
16. Nov. 20250
Gastro
DOBAR IZBOR ZA VEČERU: Napravite kljukušu, a evo kako se priprema krompir i kada se dodaje brašno
Prije 16h0
Gastro
OVO ĆE BITI NAJSOČNIJI KOLAČ KOJI STE PROBALI POSLJEDNJIH DANA: Ali, trebate ga prvo napraviti i to bez brašna
15. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.