VON DER LEYEN POVRIJEĐENA NAKON DIPLOMATSKOG GAFA U TURSKOJ: "To se desilo zato što sam žensko"

Prva žena na čelu Evropske komisije ostala je bez mjesta za sjedenje na sastanku predstavnika EU i turskog lidera Recepa Tayyipa Erdogana.

  • Svijet

  • 26. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 1

Predsjednica Evropske komisije Von der Leyen danas je izjavila da se osjećala povrijeđeno i usamljeno tokom sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom ranije ovog mjeseca i dodala da je tretirana loše samo zato što je žena.

- Prva sam žena predsjednik Evropske komisije. Pošto sam predsjednica, očekivala sam da u skladu s time budem tretirana kada sam bila u Turskoj, ali nije bilo tako, rekla je Fon der Lajen poslanicima EU.

Von der Leyen je dodala da ne može da nađe opravdanje zbog načina na koji je tretirana.

- Jedino što mogu da zaključim je da se tako desilo jer sam žensko. Da li bi se ovo desilo da sam nosila odijelo i kravatu, zapitala je ona.

Ona nije javno okrivila Erdoana ili Mišela za neprijatnost, ali je rekla da nije vidjela da nedostaju stolice na prethodnim sličnim susretima.

Osjetila sam se povrijeđeno, samo, kao žena i Evropljanka. Ne radi se o mjestu za sjedenje ili protokolu. Ovo govori o tome ko smo u srži. Ovo zadire u vrijednosti za koje se Unija zalaže i pokazuje koliko treba da idemo još da prije nego što žene počnu da se tretiraju jednako, svaki put i svuda, ocijenila je predsjednica EK.

Von der Leyen i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel su se nedavno susreli sa Erdoanom u Ankari povodom tenzija između Evropske unije i Ankare, a u kabinetu su bile dvije stolice, za Erdogana i Michela, dok je Von der Leyen stajala pored muškaraca i izražavala čuđenje uz "hm" zvuk, koji je označavao razočaranje, prenose Nezavisne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...