PREMIJER EVROPSKE DRŽAVE TEŠKO POGOĐENE PANDEMIJOM: "Sedmica nas dijeli od potpunog otvaranja društva"

Portugal je u utorak prešao prag od tri miliona podijeljenih doza vakcina protiv Covida-19, objavile su zdravstvene vlasti.

  • Svijet

  • 27. Apr. 2021  27. Apr. 2021

  • 0

"S Azorskim otočjem i Madeirom već smo prešli tri miliona", rekao je Henrique Gouveia e Melo, koordinator Nacionalnog programa vakcinisanja, na sastanku stručnjaka s vladom o zdravstvenoj situaciji u zemlji.

"I dalje držimo pandemiju pod kontrolom"

Gotovo 800.000 ljudi od ukupno nešto više od deset miliona stanovnika primilo je dvije doze vakcina, a ovog ljeta vakcinisano bi trebalo biti 70 posto populacije.

"I dalje držimo pandemiju pod kontrolom", rekla je nakon sastanka ministrica zdravlja Marta Temido, ocijenivši da je bilans otvaranja "pozitivan".

"Spustili smo se ispod praga od pet umrlih na milion stanovnika", naglasila je.

Portugal u ponedjeljak nije imao nijednog umrlog od Covida-19, prvi put od augusta 2020.

"Ako sve bude dobro, sedmica nas dijeli od potpunog otvaranja društva."

Nakon konsultacija sa stručnjacima, vlada će ove sedmice odlučiti hoće li u ponedjeljak nastupiti posljednja faza otvaranja, započetog sredinom marta.

"Ako sve bude dobro, sedmica nas dijeli od potpunog otvaranja društva", rekao je u ponedjeljak premijer Antonio Costa.

Portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa razmotrit će tokom poslijepodneva sa parlamentarnim strankama mogućnost da se ne produžuje vanredno stanje, koje je na snazi od novembra.

Ono ističe u petak, a omogućava vladi da donosi mjere ograničavanja određenih sloboda kako bi se zaustavila pandemija. 

Više od 15 posto portugalske populacije razvilo je antitijela protiv Covida-19, po preliminarnim podacima istraživanja Nacionalnog instituta za zdravlje Ricardo Jorge, provedenog na 8.463 osobe između 2. februara i 31. marta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...