"SB" SAZNAJE; OPASNA IGRA DRAGANA ČOVIĆA: Ništa nije onako kako se čini, je li huliganski napad u mostarskoj Donjoj Mahali uvod u nešto mnogo gore!?

Posljednji divljački i razbijački upadi razularenih huligana u naselju Donja Mahala u Mostaru, uništavanje privatne imovine i zastrašivanje građana u dijelu grada nastanjenog uglavnom Bošnjacima, samo neupućenima može izgledati kao neplanirani, spontani upad huligana, kako ih odmila nazivaju zvanične vlasti.

  • Politika

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 13

Podsjećamo, "Slobodna Bosna" je ekskluzivno objavila imena navijača "Ultrasa", izgrednika koji godinama nekažnjeno teroriziraju građane Mostara, siju strah i izazvaju zabrinutost među stanovnicima cijelog grada. Imena možete pročitati OVDJE.

No, radi se o planskom i smišljenom upadu radi destabilizacije stanja u Mostaru i pravljenja pritiska za imenovanje komesara policije, kojeg HNK već nekoliko godina nema, jer HDZ BiH insistira da, pored ministra unutrašnjih poslova, i komesar policije, kao drugi čovjek u strukturi MUP-a HNK, mora biti Hrvat.

Sporovi između vladajućih stranaka u Mostaru godinama se vode oko imenovanja komesara policije, a do sada su, od formiranja tog kantona, na pozicijama ministra i komesara MUP-a bili pripadnici iz dva različita naroda.

Kako "Slobodna Bosna" saznaje iz dobro upućenih izvora, HDZ BiH uporno pokušava da imenuje Hrvata i na poziciju komesara policije, što su do sada predstavnici probosanskih snaga u Vladi HNK onemogućavali.

Međutim, u posljednje vrijeme, paritet u Vladi HNK je poremećen djelovanjem jednog ministra, izabranog na prijedlog SDA, koji vodi "svoju" politiku, a koja omogućava HDZ-u da donosi ključne odluke u Vladi HNK na štetu dva druga naroda.

MINISTAR ŽELJKO LAKETIĆ (Foto: Arhiva)

Naime, ministar Željko Laketić svojim glasom, koji je uglavnom suzdržan, omogućava HDZ-u BiH da preglasavanjem donosi odluke kakve hoće. U slučaju kada ostali ministri, osim HDZ-ovih, napuste sjednicu, nezadovoljni predloženim načinom rada ili dnevnim redom, isti ministar ostaje na sjednici, što daje HDZ-u mogućnost da legalno donosi odluke.

U takvoj situaciji, HDZ smatra da sada može ostvariti svoj cilj potpunog preuzimanja MUP-a, a da je tako, svjedoči i odluka sa posljedne sjednice Vlade HNK da se ide hitno u izbor komesara policije. Indikativno je da se pod hitno ide i na izbor šefa administracije u MUP-u HNK.

Tim potezom HDZ bi konačno ostvario svoj cilj preuzimanje svih bitnih poluga i marginaliziranje utjecaja Bošnjaka i Srba u MUP-u HNK.

Ne treba zaboraviti i da nakon izbora komesara dolazi na red i Zakon o šumama, a nakon toga i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je već u proceduri.

Podsjetimo, ministar privrede u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Željko Laketić napustio je SDA i prešao u SBB još prošle godine. Danas djeluje kao "samostalni igrač", ali ukoliko HDZ BiH dobije i poziciju i komesara, tada će zaokružiti cijeli policijski sistem u HNK i Mostaru.

Prema saznanjima "Slobodne Bosne", Vlada HNK bi trebala u četvrtak imenovati vršioca dužnosti komesara, i to dosadašnjeg načelnika Policijske uprave Čapljina Marija Zovka i raspisati konkurs za tu poziciju, a tada bi na scenu trebao stupiti "sporni" ministar čiji bi glas mogao biti presudan u izboru HDZ-ovog čovjeka za tu poziciju.

Postavlja se pitanje jesu li upadi huligana i pravi mali rat u mostarskom naselju Donja Mahala tek puka slučajnost ili je, pak, na sceni smišljena igra koja će HDZ-u BiH poslužiti kao svojevrsni okidač za hitno imenovanje komesara, dok se u isto vrijeme vode pregovori i natezanja oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...