AMERIKANCI UPOZORILI BH. LIDERE: “Ispunite svoje obaveze…”

Chollet je ponovno potvrdio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, istaknuvši snažnu podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

  • Mini market

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 0

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet razgovarao je sa političkim liderima u BiH o napretku naše zemlje u ključnim reformama, neophodnim za veći prosperitet, transparentne institucije, slobodnije i poštenije izbore, jaču vladavinu zakona i dublje partnerstvo u euroatlantskim institucijama, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Chollet je ponovno potvrdio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, istaknuvši snažnu podršku Amerike suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

"Bosna i Hercegovina ima prostor u ovoj neizbornoj godini za provođenje izbornih reformi, uključujući ograničenu ustavnu reformu za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, izmjene Izbornog zakona radi rješavanja presuda Ustavnog suda BiH i tehničke reforme za jačanje izbornog integriteta", navedeno je, piše Klix.ba.

Te se reforme ne odnose samo na provedbu pravno obavezujućih sudskih presuda kako bi se osigurala veća jednakost, već i na ublažavanje prevara i osiguranje da građani mogu svoje vođe smatrati odgovornima za korupciju i loše upravljanje - sve ključne mjere zaštite za izgradnju jače demokratije, navedeno je.

"Sjedinjene Države očekuju od čelnika BiH da ispune svoje obveze za unapređenje ključnih reformi. Dijalog u dobroj vjeri, a ne zapaljiva retorika i maksimalistički zahtjevi, bit će ono što poboljšava usluge, donosi radna mjesta i jača povjerenje građana BiH u njihovu vladu", poručuju iz Ambasade SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...