"SB" EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Sjedinjene Američke Države podržale izbor Nijemca CHRISTIANA SCHMIDTA za novog visokog predstavnika u BiH

Aktuelni šef OHR-a u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izabran je 2009. godine.

  • Politika

  • 28. Apr. 2021  28. Apr. 2021

  • 3

Konačno je otklonjena i najveća nedoumica u vezi s budućim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH: njemački kandidat Christian Schmidt dobio je, prema informacijama "Slobodne Bosne" iz diplomatskih izvora, podršku Sjedinjenih Američkih Država da u narednom periodu bude na čelu OHR-a.

Oko izbora nasljednika aktuelnog visokog predstavnika Valentina Inzka već duže vrijeme vode se rasprave u diplomatskim centrima najvećih svjetskih i evropskih zemalja. Njemačka je službeno krajem januara ove godine predložila svog bivšeg ministra poljoprivrede, konzervativnog političara Christiana Schmidta i od tada traju službene konsultacije najvećih svjetskih sila oko njegovog izbora.

Za to vrijeme, mediji u Bosni i Hercegovini, kao i u Njemačkoj, iznijeli su rezerve prema kandidaturi Schmidta tvrdeći i iznoseći dokaze za njegov, najblaže rečeno, blagonaklon odnos prema politici Rusije u regionu.

Rusija do sada nije službeno ni podržala ni osporila njemačkog kandidata za šefa OHR-a, jer se ona i dalje zalaže za zatvaranje OHR-a. Schmidt će, bez sumnje, imati podršku zemalja članica Evropske unije, a posljednja podrška stigla mu je iz Kanade početkom ove sedmice.

Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH biraju zemlje članice Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH (PIC), a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Aktuelni šef OHR-a u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izabran je 2009. godine.

(S. B.)  

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...