EMIR MOŽE ZAVRŠITI I BEZ ASIMA: Ahmed Imamović traži da Vlada Kantona smijeni Hadžihafizbegovića u "Kamernom teatru 55", jer je dao lažni iskaz oko (ne)članstva u SDA!

Emiru Hadžihafizbegoviću je u mandatu Vlade Kantona Sarajevo na čijem je čelu Edin Forto, obnovljen mandat na čelu "Kamernog teatra 55", i to, kako se tvrdi, na prijedlog Damira Marjanovića, nezavisnog poslanika koji podržava vladajuću većinu. Prethodno je proslavljeni glumac za direktora ove ugledne pozorišne kuće došao na prijedlog Demokratske fronte i njenog lidera Željka Komšića.

  • Mini market

  • 29. Apr. 2021  29. Apr. 2021

  • 0

Nakon što je poznatog glumca Emira Hadžihafizbegovića prijavio da je nezakonito izabran u Upravni odbor federalne Fondacije za kinematografiju i zatražio od Vlade Federacije BiH da ga zbog toga smijeni, režiser Ahmed Imamović se sa sličnim zahtjevom obratio Vladi Kantona Sarajevo, odnosno resornom ministru Samiru Avdiću, a koja je Hadžihafizbegovića imenovala na mjesto direktora "Kamernog teatra 55". On je, tvrdi Imamović u pismu, obmanuo Vladu Kantona u čijem je konkursu jedan od uvjeta za izbor bio "da kandidat nije na funkciji u političkoj stranci". Imamović piše da je Hadžihafizbegović "u vrijeme imenovanja, pa sve do danas, bio na (visokoj) funkciji u političkoj stranci, i to na funkciji člana Predsjedništva političke stranke SDA... to je očigledno i sasvim jasno da njegovo imenovanje na poziciju direktora Javne ustanove 'Kamerni teatar 55' nije zakonito".

Imamović konstatira da "iz navedenog sasvim jasno proizilazi da je imenovani dao lažnu izjavu, odnosno lažni dokaz o ispunjavanju gore navedenog eliminatornog uvjeta za imenovanje", odnosno "izradio izjavu sadržaja za kojeg je znao da nije istinit, te onda kod nadležnog organa ishodio ovjeru izjave tako neistinitog sadržaja i njom se onda poslužio kao dokazom u pravnom prometu".

U svemu ovome, tvrdi Ahmed Imamović, ima "elemenata krivičnog djela", pa on stoga traži od nadležnih ministarstva kulture i sporta da ovu prevaru riješe internim aktima. U protivnom će, upozorava režiser, cijeli slučaj prijaviti pravosudnim institucijama i inspekcijskim službama.

Emiru Hadžihafizbegoviću je u mandatu Vlade Kantona Sarajevo na čijem je čelu Edin Forto, obnovljen mandat na čelu "Kamernog teatra 55", i to, kako se tvrdi, na prijedlog Damira Marjanovića, nezavisnog poslanika koji podržava vladajuću većinu. Prethodno je proslavljeni glumac za direktora ove ugledne pozorišne kuće došao na prijedlog Demokratske fronte i njenog lidera Željka Komšića. Da stvar bude nevjerovatnija, Hadžihafizbegović je nakon smjene prve "Fortine vlade" bio ozbiljan kandidat Stranke demokratske akcije za funkciju ministra kulture i sporta u novoj Vladi Kantona. Međutim, bio je prisiljen odstupiti nakon izbijanja afere "Asim", u kojoj ga je potpredsjednik SDA Asim Sarajlić spominjao kao svog dužnika koji će "završiti zaposlenje" suprugi jednog od ljudi s kojim je razgovarao i tajno snimljen. Emir Hadžihafizbegović, član Predsjedništva SDA i njen kandidat za državni Parlament na prošlim izborima, jedini je član te stranke koji može "završiti stvari" i  bez svemoćnog Asima! 

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...