HOFFMANN NAPAO ČAMPARU: "Ministar policije javno najavljuje opstrukciju zakona!"

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH te novopečeni član stranke Narod i pravda, u srijedu je u emisiji "Dan uživo" na sarajevskoj televiziji N1 kazao da će predložiti, odnosno tražiti od Vlade Federacije BiH da se poništi konkurs za izbor direktora Federalne uprave policije te da nakon toga Neovisni odbor Parlamenta Federacije BiH raspiše novi konkurs, piše mostarski portal HMS.

  • Mini market

  • 29. Apr. 2021  30. Apr. 2021

  • 3

Neovisni odbor Parlamenta Federacije BiH još je 17. travnja 2019.  utvrdio rang listu kandidata za direktora FUP- a po kojoj je prvoplasirani Zoran Galić, trenutni direktor Granične policije BiH, koji se i u medijima već duže vremena spominje kao najozbiljniji kandidat za preuzimanje ove dužnosti.

Da iza najave o prijedlogu da se rezultati spomenutog konkursa ponište samo zbog toga da Galić ne bi bio izabran na ovu dužnost dade se naslutiti iza Čamparine izjave da su medijski spinovi da je Zoran Galić najizgledniji kandidat za direktora FUP-a te da na toj listi koju je kreirao Neovisni odbor ima i drugih kandidata (1. Zoran Galić, s ukupno osvojenih 97 bodova; 2. Milan Galić, s ukupno osvojenih 96 bodova; 3. Ensad Korman, s ukupno osvojenim 89,5 bodova; 4. Robert Perić, s ukupno osvojenih 89 bodova; 5. Ljuban Frljić s ukupno osvojena 83,3 boda; 6. Mustafa Hujdurović, s ukupno osvojenih 79,6 bodova; 7. Zoran Čegar, s ukupno osvojenih 78,8 bodova, op., hms).

„To je to – politika licemjerstva nekih stvari. On je (Zoran Galić, op.) direktor Granične policije i kontrolira 2.500 graničnih policajaca i to je mnogo važnija institucija. Ti isti, političke stranke koje obnašaju vlast na državnoj razini su njega doveli na državnu razini – za direktora Granične policije BiH“, rekao je Čampara.

„Zakonodavno-izvršni Čampara“

Šta stoji iza ovih izjava ministra Čapmare o Zoranu Galiću, prvorangiranom kandidatu za izbor direktora FUP-a, Hrvatski Medijski Servis pitao je Svevlada Hoffmanna, savjetnika direktora Granične policije BiH koji je, prema mišljenju HMS-a,  "istaknuti stručnjak u oblasti pravnih i kriminoloških znanosti".

-Skandalozna je najava ministra unutarnjih poslova FBiH, županijskog zastupnika i zastupnika federalnog parlamenta, one man show, Aljoše Čampare da će u cilju izbjegavanja procedure izbora i imenovanja direktora FUP-a, precizno propisane Zakonom o unutarnjim poslovima FBiH, pribjeći kršenju zakona ali i kršenju ljudskih prava prvorangiranog kandidata gosp. Zorana Galića traženjem da se procedura imenovanja ravnatelja FUP-a poništi i raspiše novi natječaj, kazao je Hoffmann.

Sugovornik HMS-a kaže da je Čampara bio dužan 30 dana nakon što je Neovisni odbor sastavio rang-listu potencijalnih kandidata, istu proslijediti na odlučivanju Vladi FBiH.

-Ova izjava dana je od osobe koja je de iure, ali na žalost očigledno ne i de facto legitimirana da provodi zakone pa je to dodatno zabrinjavajuća činjenica. Da je Čampara iole opredijeljen da sprovodi zakone bio je dužan da 30 dana nakon dostavljenog prijedloga liste najbolje rangiranih kandidata sastavljene od strane Neovisnog odbora proslijedi Vladi FBiH na odlučivanje, a ne da ovisno od političkih opcija manipulira s izborom Zorana Galića za ravnatelja FUP a, kazao je Hoffmann.

Savjetnik direktora GP BiH dodaje da je ministar Čampara javno najavio da će federalnog premijera poticati na činjenje krivičnog djela.

„Umjesto zakonitog postupanja Čampara kroz razgovor s novinarkom  javno najavljuje da će poticati premijera Vlade FBiH na činjenje kaznenog djela. S obzirom na situaciju u kojoj se Novalić trenutačno nalazi dobronamjerno mu savjetujem da ne nasjedne na nedobronamjernu namjeru zakonodavno-izvršnog Čampare“, rekao je Hoffmann.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...