Gastro
IDEALAN PRILOG UZ PRVOMAJSKI ROŠTILJ: Osvježavajuća salata sa dodatkom jogurta i senfa...
30. Apr. 20250
Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.
Gastro
01. Maj 2021 01. Maj 2021
0
Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stječe iskustvom.
Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
Nemasno meso, poput piletine i puretine, zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem pa prijeđite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.
Poželjno je pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete ‘šokirati’ meso toplinom, a dobit će i ljepšu boju.
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.
Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke.
Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade, piše "Punkufer".
Show
DVA PUTA PONOVILA ISTU GREŠKU: Influencerica pokazala posljedice koje ima od botoksa (VIDEO)
Prije 2h0
Svijet
PONOVO ŠOKIRA JAVNOST: Musk ima nevjerovatnu ideju, kriminalci umjesto da idu u zatvor neka ih čuvaju...
Prije 2h0
Šareni svijet
IZGLED, MIRIS I OKUS: Izabran je najbolji sir na svijetu za 2025. godinu
Prije 2h0
Hronika
POŽAR U TUZLANSKOM NASELJU: Gori stambeni objekat, vatrogasci na terenu
Prije 2h0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.