Gastro
IDEALAN PRILOG UZ PRVOMAJSKI ROŠTILJ: Osvježavajuća salata sa dodatkom jogurta i senfa...
30. Apr. 20250
Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.
Gastro
01. Maj 2021 01. Maj 2021
0
Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stječe iskustvom.
Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
Nemasno meso, poput piletine i puretine, zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem pa prijeđite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.
Poželjno je pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete ‘šokirati’ meso toplinom, a dobit će i ljepšu boju.
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.
Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke.
Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade, piše "Punkufer".
Društvo
NOVE PROVOKACIJE UOČI 11. JULA: Uz cestu Bratunac-Potočari postavljene fotografije pripadnika Vojske RS-a (VIDEO)
Prije 8 min0
Evropa
AERODROMI U FRANCUSKOJ NA 'ŠRAJK-RADARU': Otkazano 40% letova, putnici traže alternativu
Prije 16 min0
Politika
IGOR CRNADAK PITA: Do jučer je iz SNSD-a stizalo "F..k you, America", a šta je sad ovo?
Prije 30 min2
Svijet
TRUMPOVA TUŽITELJICA ŠOKIRALA SVE: FBI pregledava hiljade snimaka koji bi mogli srušiti moćnike
Prije 32 min0
Gastro
NAJUKUSNIJI KROMPIR IZ RERNE: Samo tri začina su dovoljna za potpuni gastro-užitak u svako doba dana
30. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE LEDENE KOCKE: Za početak, mlijeko i četiri kašike šećera stavite na laganu vatru da zavrije, a dok se kuha...
01. Jul. 20250
Gastro
ZOVU JE KRALJICOM LJETA: Lubenica je niskokalorična vitaminska "bomba", a njene zdravstvene prednosti su brojne
30. Jun. 20250
Gastro
MIRIŠU NA DJETINJSTVO I BAKIN ZAGRLJAJ: Keksi mekani iznutra, hrskavi izvana
01. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.