Gastro
IDEALAN PRILOG UZ PRVOMAJSKI ROŠTILJ: Osvježavajuća salata sa dodatkom jogurta i senfa...
30. Apr. 20250
Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.
Gastro
01. Maj 2021 01. Maj 2021
0
Pečenje roštilja je umjetnost i vještina koja se stječe iskustvom.
Da biste ispekli kvalitetan komad mesa, potrebno je izbjegavati greške s kojima se suočavaju brojni početnici.
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili sirćeta, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
Nemasno meso, poput piletine i puretine, zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite uljem ili maslacem pa prijeđite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.
Poželjno je pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete ‘šokirati’ meso toplinom, a dobit će i ljepšu boju.
Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što manje okretati i pomicati. Mesu s roštilja onaj ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.
Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke.
Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa, zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola vremena od ukupne termičke obrade, piše "Punkufer".
Vijesti
SCHMIDT POSLAO IZVJEŠTAJ GENERALNOM SEKRETARU UN-a: "Vlasti RS izvele neviđeni napad na ustavni poredak BiH!"
Prije 22 min0
Šareni svijet
ARHEOLOŠKA SENZACIJA NA MEDITERANU: Pod morem pronađen misteriozni grad star više od 2500 godina! (VIDEO)
Prije 36 min0
Svijet
AMERIČKI PREOKRET UŽIVO: Potpredsjednik Vance objavio - "Ovaj rat neće uskoro završiti...!"
Prije 52 min0
Mini market
IZ ŠUPLJEG U PRAZNIK: Čas istorije - "Po džumama i gorama naše zemlje ponosne"…
Prije 58 min0
Gastro
IDEALAN PRILOG UZ PRVOMAJSKI ROŠTILJ: Osvježavajuća salata sa dodatkom jogurta i senfa...
30. Apr. 20250
Gastro
POSLUŠAJ ZATO SAVJET ŠTO ĆE TI GASTROENTEROLOG DATI: Ovo meso ne bi trebali da roštiljate za 1. maj
30. Apr. 20250
Gastro
PRAZNIK RADA JE MNOGIMA I PRAZNIK ZA NEPCE: Gust, zasitan i aromatičan grah napravljen po ovom receptu, idealan je za...
01. Maj 20250
Gastro
SAM SVOJ MAJSTOR: Ovaj recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
Prije 12h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.