ROŠTILJ I KAZNA: Ruski gubernator kažnjen zbog roštiljanja na otvorenom, mora platiti...

Prvi čovjek sibirske regije Burjatije kažnjen je zbog roštiljanja na otvorenom, što je protuzakonito u sezoni šumskih požara. 

  • Šareni svijet

  • 10. Jun. 2021  10. Jun. 2021

  • 0

Masovni požari posljednjih godina sve češće haraju ruskim prostranstvima, naročito u Sibiru i na Dalekom istoku. Pospješuju ih male količine padavina i dramatični toplinski udari koje naučnici povezuju s klimatskim promjenama. 

Upravo je zbog toga vlada ruske republike Burjatije usvojila zakon koji nalaže da se u sezoni ne smije ložiti na otvorenom, a prekršila ga je - osoba koja joj je na čelu. 

- Ministarstvo me kaznilo za potpaljivanje roštilja. I ne mogu ništa prigovoriti, jer su u pravu - napisao je Tsidenov na Instagramu objavivši fotografiju roštilja i kazne. A ona iznosi 3.000 rubalja, javlja Hina.

Tsidenova je gubernatorom Burjatije imenovao Vladimir Putin 2017. 

Dužnosnici ove planinske regije uz obalu Bajkala zabilježili su posljednjih mjeseci 78 požara na 1.000 hektara, a čuvari zakona napisali su 1.200 kazni za kršenje protupožarne sigurnosti u ukupnom iznosu od dva miliona rubalja. 

Ruska državna šumarija objavila je da su prošle godine požari uništili 9,1 milion hektara šumske površine, što je, otprilike, veličina Portugala.

"Greenpeace" tvrdi da je to premala brojka, jer ne uključuje požare niskog raslinja u tundri. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...