"SB" DOZNAJE; TRUD JE BIO UZALUD: Izvještaji koje Vlada RS-a šalje Vijeću sigurnosti UN-a ZAVRŠE U SMEĆU!

Diplomatski kodeks je vrlo jasan i on podrazumijeva da se ne pridaje nikakva pažnja izvještajima koji dolaze od neovlaštenih izvjestilaca. Kao što je poznato, izvještaje o stanju u BiH redovno podnosi visoki predstavnik.

  • Mini market

  • 02. Maj 2021  02. Maj 2021

  • 9

"Slobodna Bosna" je u petak izvjestila o (novom) izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a koji je uputila Vlada Republike Srpske.

Kao što je već rečeno, u tom izvještaju nema ništa novo što već ranije iz siromašnijeg bh. entiteta nije poručeno. Ponovo je tu molba da OHR napusti BiH, te da se ne imenuje novi visoki predstavnik. Od domaćih političara, na meti kritika su u izvještaju predsjednik SDA Bakir Izetbegović, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, a od institucija Ustavni sud BiH.

Ponovljen je i stav(?) da je entitet opredijeljen za Dejtonski sporazum i usvajanje reformi neophodnih za evropske integracije. U izvještaju je rečeno i da je RS "za nastavak saradnje sa NATO-om Republika Srpska jeste, ali protiv članstva".

No, iako je uložen izvjestan trud uposlenika vlade RS-a, "Slobodna Bosna" iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora saznaje da ni ovaj, kao ni sve prethodne izvještaje iz manjeg bh. entiteta upućene na adresu Vijeća sigurnosti UN-a, neće pročitati niko osim ruskog ambasadora.

Naime, diplomatski kodeks je vrlo jasan i on podrazumijeva da se ne pridaje nikakva pažnja izvještajima koji dolaze od neovlaštenih izvjestilaca, te oni završavaju u korpi za smeće. Kao što je poznato, izvještaje o stanju u BiH redovno podnosi visoki predstavnik. 

Drugim riječima, izvještaji koje šalje Vlada RS-a na adresu Vijeća sigurnosti UN-a pretvaraju se u zaobilazni put prema Rusiji, što ih zapravo čini besmislenim budući da politički predstavnici RS-a imaju direktnu komunikaciju sa ambasadorom Rusije u BiH.  

Također, ne treba da iznenađuje ni "odziv" ruskog ambasadora budući da je odveć poznato kako država koju predstavlja slabo mari za međunarodne norme, diplomatske kodekse i suverenitet drugih zemalja. Najbolji i, nažalost, najsvježiji primjeri za to su sukobi na istoku Ukrajine, a nešto ranije i posjeta šefa ruske diplomatije BiH Sergeja Lavrova. 

Zapravo, ovakav vid komunikacije najviše podsjeća na čuveni fijasko Dragana Čovića i Milorada Dodika pred ambasadorima u Vijeća sigurnosti UN-a povodom 25. godišnjice Daytona. Sastanak u formatu “Arria Formula” koji se pretvorio u veliki debakl i blamažu Dodika i Čovića organizirao je upravo ruski predstavnik u UN-u Vasilij Nebenzja (kao ambasador zemlje koja predsjedava Vijećem sigurnosti).

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...