AVDO AVDIĆ OTVORENO: "Optuživali su me da štitim ubice, a to veze sa životom nema" (VIDEO)

Pogledajte cijeli razgovor.

  • Društvo

  • 03. Maj 2021  03. Maj 2021

  • 4

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan slobode medija. Ovaj dan je ustanovljen odlukom Generalne skupštine UN-a 1993. godine kako bi se vlasti država podsjetile da su dužne da poštuju i pridržavaju se prava na slobodu izražavanja. Od prošle godine do danas, porazni su podai da je u svijetu ubijeno 76 novinara. Na stotine ih je uhapšeno, uznemiravano ili im je prijećeno. Rodno zasnovano nasilje uglavnom je u novinarstvu usmjereno na žene novinarke.

Kakva je sloboda medija kod nas, u BiH, i kako je biti novinar ovdje, istraživač i novinar koji donosi priče koje funkcioneri žele sakriti od javnosti, bila je današnja tema u "Sunčanom jutru", a gost je bio novinar koji možda i najbolje poznaje medije i kome je možda u nekim situacijama uskraćena sloboda izražavanja. To je Avdo Avdić.

Zemlje koje su kolijevke slobode medija, suočavaju se s težim oblicima kršenja slobode medija nego u Bosni i Hercegovini. Avdo Avdić ističe da je problem što je u BiH, zapravo, sloboda medija prevelika.

- Možda će ovo biti pogrešno protumačeno, međutim, vi danas u BiH bez ikakve odgovornosti možete objaviti sve. I istinu i neistinu. To je problem. Uglavnom se neistina koristi da bi se napravila atmosfera unutar samog društva. Onda kada objavite istinu, budete linčovani. Ne samo od strane zvaničnika, budete linčovani od javnosti, jer javnost se kod nas, naročito sad otkako je krenula pandemija, hrani lažnim vijestima. Čak u širenju tih lažnih vijesti imate ozbiljne medije. Ne govorim da su oni svjesno ušli u to, ali postoje institucije u ovoj državi koje plasiraju lažne vijesti. Onda mediji uzmu tu lažnu vijest koju je plasirala institucija pa se desi da javnost povjeruje. Onda kad javnost povjeruje, teško ih je razuvjeriti da to što je saopštila institucija nije istina - objašnjava Avdić.

Dodaje da je on bio na udaru zbog predmeta "Memić".

- Ja nikada, nijednog trenutka nisam osporio pravo Muriza Memića da sazna istinu o svom djetetu. Naprotiv, i dan-danas tvrdim da je on čovjek koji zaslužuje svaku vrstu respekta zbog objavljivanja, istraživanja i insistiranja na otkrivanju ubica svog djeteta, odnosno istine o svom djetetu. Ali, onog trenutka kada sam vidio da pravosudne institucije i određene političke strukture njegovu tragediju koriste da bi ostvarivali određene političke ciljeve, onda kada to objavite, nađete se na udaru i budete proglašeni zaštitnikom ubica. A to veze sa životom nema. To što sam ja objavio možda dokaze iz dokumenata Tužilaštva BiH kojima oni raspolažu i kada sam objavio neke druge stvari o tom samom slučaju, bio sam optužen za štićenje ubica. U javnosti ćete teško biti prihvaćeni - ističe.

Smatra da je problem medija u Bosni i Hercegovini što ne preispituju stavove i zvanična saopćenja institucija te što se nekritički objavljuju stavovi objavljeni na društvenim mrežama.

- Vi danas imate Vojina Mijatovića svakodnevno prisutnog u medijima. Zato što je najlakše sjediti u redakciji, copy-paste napraviti statusa Vojina Mijatovića i objaviti ga u medijima. Onda on opet taj tekst iz medija prebaci u svoj status i tako ide naizmjenično. Mediji prenose njega, a on prenosi medije. I svima to odgovara u tom trenutku. To po meni nije novinarstvo. To je nešto što ruši novinarstvo. Zato, sloboda je ogromna i to je problem. Svako može bez ikakve odgovornosti saopćavati određene stvari, bile one istinite ili ne - navodi Avdić.

Kazao je za O kanal, sloboda bez odgovornosti je anarhija. Problem u medijima je nedostatak analize.

- Ja na portalu kada objavim tekst koji sadrži 15-20 rečenica, bude vrlo dobro čitan. Kada objavim analizu od 3-4 kartice gdje se potrudim i potrošim 7-8 sati, pročita jedva 2 hiljade ljudi. To je problem u BiH. Mediji su oblikovali publiku tako da ona samo čita naslov i podnaslov i to je sve. To je posljedica ove svakodnevne borbe ko će biti prvi. Nebitno je zašto je, recimo, Semir Efendić izašao iz SDA, već bitno je da je izašao. I onda idete dalje. Svakodnevno se bavimo samo posljedicama, a nikad se ne bavimo uzrocima - objasnio je.

Avdić je jednom rekao da je obaveza svih novinara najviše insistirati na radu pravosuđa u BiH. Kada se to riješi, sve će biti bolje. Još istrajava na tome. Kaže, pravosuđe je u ovom trenutku izvor svakog zla u Bosni i Hercegovini.

- Prešućuje, okreće glavu od očitog kriminala, privrednog ili nekog drugog. Okreće glavu od rastakanja države. Je l' mislite da bi Milorad Dodik, primjerice, ponašao se kako se sada ponaša da je neko od zvaničnika uhapšen zbog svojih izjava i antidejtonskog ili antiustavnog djelovanja? Ne. Ne bi se bavio time. Granična policija BiH bi sigurno vodila računa da li će dopustiti Republici Hrvatskoj da naruši teritorijalni integritet BiH tako što će provući cijev za plinovod između Bosanskog Broda i Slavonskog Broda. Tužilaštvo BiH se nije osvrnulo. A znate li šta je problem? Jer se ni mediji u BiH nisu time toliko bavili. Problem medija je i taj što se bave uglavnom temama koje se vežu za Sarajevo. Pa je mnogo bitnije, recimo, šta je Mandić ili Haris Zahiragić objavio na svom Facebooku ili Twitteru, ili Elmedin Konaković ili njegova supruga, potpuno nebitno, nego da se dovoljno medijske pažnje posveti tome kako je Republika Hrvatska narušila teritorijalni integritet BiH provodeći plinovodne cijevi između Hrvatske i BiH ispod Save. Ako uzmete medijski prostor ispunjen informacijama o tom slučaju i uzmete, recimo, medijski prostor ispunjen izjavama Vojina Mijatovića, ogromna je razlika. Lakše je sjesti i prenijeti njegove stavove nego sjesti u automobil i otići u Bosanski Brod, kao što je vaš kolega Vahidin Mujagić uradio pa je uhapšen. Toliko osuda u javnosti nije bilo, a da se desilo u Sarajevu da je, recimo, neki od zvaničnika loše pogledao novinara, bilo bi žešćih reakcija - zaključio je Avdo Avdić.

Pogledajte cijeli razgovor.

#AVDO AVDIĆ#SLOBODA MEDIJA#MEDIJI#BH. MEDIJI#SLUČAJ MEMIĆ#VOJIN MIJATOVIC#SLAVONSKI BROD#SUNČANO JUTRO#NASAPRICA#AMINA ZORNIĆ   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...