SRBIJA U ŠOKU: Hoće li zaslugama Hrvatske Hashim Thaci i ostali optuženici uskoro izaći na slobodu...

Tužilaštvo Specijalnog suda u Haagu pripremilo je dokaze na više od 40.000 stranica protiv čelnika OVK, među kojima su Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasnići i Redžep Selimi, koji su od 5. novembra u pritvoru.

  • Regija

  • 04. Maj 2021  04. Maj 2021

  • 2

Hrvatski državna službenica Ermina Lekaj Prlaskaj izjavila je da je Hrvatska raspoložena da obezbijedi kauciju za nekadašnjeg komandanta OVK Hashima Thacija i druge haške pritvorenike, prenosi portal “Reporteri”.

“Postoji mogućnost da Hrvatska da garanciju, za sada nema zvanične ponude. Vjerujem da je Hrvatska raspoložena i u četvrtak će ministar vanjskih poslova posjetiti Ministarstvo vanjskih poslova u Prištini”, rekla je Prlaskaj, prenosi “Kosovo onlajn”.

Ona je, između ostalog, navela i da Hrvatska lobira za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Bivši komandant OVK na području Košare Hisen Berisha izjavio je da, poslije Slovenije i Austrije, Hrvatska nudi kauciju za haške optuženike.

On je naveo da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude garancija u Specijalnom sudu za puštanje Hashima Thacija i drugih da se brane sa slobode.

“Moj prijatelj iz Hrvatske rekao mi je da je hrvatski predsjednik ponudio da bude garant za puštanje na privremenu slobodu za sve koji su tamo”, rekao je Berisha.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Haagu pripremilo je dokaze na više od 40.000 stranica protiv čelnika OVK, među kojima su Hashim Thaci, Kadri Veseli, Jakup Krasnići i Redžep Selimi, koji su od 5. novembra u pritvoru.

Portal “Kosovo onlajn” prenosi pisanje prištinskih medija da je odbrana sedmorice bivših lidera OVK u Specijalnom sudu u Haagu koštala budžet Kosova 1.578.857 eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...