ZBOG OVOGA JANŠA PRIJETI AVDI AVDIĆU: Kako je Igor Snežić, Janšin ortak, prao desetine miliona eura?!

Rok Snežič je, podsjećamo, osumnjičen za pranje 25 miliona eura. Veći dio novca je oprao preko Bosne i Hercegovine, angažujući nekoliko bh. državljana koji su otvarali račune u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj. Dio novca je završio na računu Janšine Slovenske demokratske stranke.

  • Društvo

  • 05. Maj 2021  05. Maj 2021

  • 6

Ukoliko kliknete ovdje, moći ćete vidjeti skoro stotinu stranica dokumenata slovenskog pravosuđa koji se odnose na sumnjive poslove biznismena Roka Snežiča. To je onaj prijatelj i zatvorski cimer slovenskog premijera Janeza Janše koji je proteklih dana najavljivao krivični progon autora ovog teksta. Rok Snežič je, podsjećamo, osumnjičen za pranje 25 miliona eura. Veći dio novca je oprao preko Bosne i Hercegovine, angažujući nekoliko bh. državljana koji su otvarali račune u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj. Novac koji je s nepoznatih adresa uplaćivan na te račune, bh. državljani su podizali i predavali ga Roku Snežiču. Jedan dio novca, 450 hiljada eura, uplaćeno je na račun Slovenske demokratske stranke, čiji je predsjednik Janez Janša. Kao donatorka se pojavila Snežičeva prijateljica Dijana Đuđić. Nakon što su novinari "Večera" otkrili ovu priču, novac je vraćen, ali su istražni organi u BiH započeli provjere.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 24. maja 2019. godine dostavlja Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Janšine donatorke Dijane Đuđić te Tanje Subotić-Došen, Jelene Sladojević i pravnog lica "Govinda" d.o.o. Brčko. Svi su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa pranjem novca. U pitanju je iznos od 25 miliona eura, koliko su ove bh. državljanke oprale za Janšinog prijatelja Roka Snežiča. Kompletan izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) možete pročitati ukoliko kliknete ovdje.

altRok Snežič i Janez Janša

No, bez obzira na brojne dokaze o pranju novca, Tužilaštvo BiH, odnosno postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović, uz prethodne konstultacije s glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić, donosi odluku da u spisu “ne postoje dokazi” da se radi o organiziranom kriminalu. Predmet u kojem se decidno navodi ime Janšinog prijatelja Roka Snežiča, prosljeđuje Tužilaštvu Brčko distrikta. Ako kliknete ovdje, moći ćete vidjeti kompletan akt koji je potpisala tužiteljica Vedrana Mijović i u njemu su navedeni svi detalji o Snežičevim poslovima u BiH, Mađarskoj i  Austriji.

Nakon što je Istraga.ba počela objavljivati detalje o sumnjivim poslovima Janšinog prijatelja, Tužilaštvo BiH zaprijetilo je provođenjem istrage zbog objave dijela “povjerljivih dokumenata”.

“U cilju točnog informiranja i zaštite integriteta institucije, informiramo javnost da je navedeni predmet dana 30. 01. 2020. godine, dakle prije skoro godinu dana, ustupljen Tužiteljstvu Brčko distrikta BiH, koje je neovisno i samostalno u svom radu. Iznošenjem zlonamjernih konstrukcija i neistina nastoji se nanijeti šteta Tužiteljstvu BiH. Tužiteljstvo BiH, također, informira javnost da je zbog nedavne objave određenih dokumenata označenih oznakom tajnosti iz ovog predmeta, koncem prošle godine formiralo predmet u kojem će se izvršiti provjere”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH objavljenom 5. januara ove godine.

Saopćenje je uslijedilo nakon što je Rok Snežič protjeran iz BiH zbog toga što je proglašen osobom koja predstavlja opasnost za nacionalnu i ekonomsku sigurnost Bosne i Hercegovine. Gordana Tadić naredila je da Granična policija BiH, kojom rukovodi Zoran Galić, provjeri na koji način je Istraga.ba dobila dokumente o ovom slučaju, koji kompromitiraju rad Tužilaštva BiH. Galićeve provjere protiv "Istrage" su u toku pa zbog toga Granična policija BiH nije primijetila da je Rok Snežič, unatoč zabrani ulaska, ušao na teritoriju BiH 28. februara, odnosno dva dana prije nego što je slovensko pravosuđe započelo veliku međunarodnu akciju usmjerenu protiv Janšinih perača novca. Mada su bili dužni da ga uhapse i predaju u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH, piše portal Istraga.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...