ANALIZA PORTALA "VIJESTI": Politički sukob "lijevih" i "desnih" preko zdravlja građana!

Čudna okolnost cijelog slučaja je i ta da je informacije o ostavkama potvrdio ministar zdravstva Haris Vranić, a ne pravni zastupnik ljekara u ostavci ili sami ljekari, što je KCUS-u dalo za pravo da slučaj nazove “političko-medijskom akcijom sa poznatim akterima“.

  • Politika

  • 05. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 5

Bh. javnost jutros je šokirala informacija kako je 13 anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu podnijelo ostavke. Uslijedila je poplava novih informacija, većinom nezvanične, a osim da je tačna vijest o ostavkama, ni zvanične nisu dale odgovore na najvažnija pitanja.

Opravdano uznemirenoj javnosti nije pomoglo ni to što je tokom cijelog dana najmanje bilo govora o pacijentima, niti što se stekao dojam da na KCUS-u više ne radi niti jedan anesteziolog. Tek u poslijepodnevnim satima sa KCUS-a je došla potvrda da ova ustanova nastavlja normalno funkcionisati, jer tamo rade još 44 specijalista anestezije i reanimacije.

Kritičari su, po običaju, bili brži i glasniji. Sudeći po reakciji dijela njih, mogao se steći dojam da su kritike najmanje motivirane brigom za pacijente ili za stanje na KCUS-u. Kao što bi se za reakciju KCUS-a moglo reći da je najmanje motivirana brigom zbog odlaska kolega ljekara.

Čudna okolnost cijelog slučaja je i ta da je informacije o ostavkama potvrdio ministar zdravstva Haris Vranić, a ne pravni zastupnik ljekara u ostavci ili sami ljekari, što je KCUS-u dalo za pravo da slučaj nazove “političko-medijskom akcijom sa poznatim akterima“. S KCUS-a primjećuju i tvrdnju advokata da je odluka o napuštanju KCUS-a „donesena davno, još prije mjesec dana“, pa zaključuju “da je interni dopis koji su okvirno u to vrijeme anesteziolozi napisali, a koji je dospio u javnost, bio samo medijska priprema za ovaj potez“.

Vlada KS je sazvala hitnu sjednicu i donijela nekoliko zaključaka od kojih je jedan zahtjev za smjenu rukovodstva KCUS-a. Ostaće zapaženo da na sjednicu nije pozvan niko sa KCUS-a, već advokat ljekara u ostavci, pa se ministar Vranić na konferenciji za medije našao u nezgodnoj situaciji, ne znajući odgovor na pitanje novinara – koliko trenutno anesteziologa radi na KCUS-u. Logično bi bilo da su predstavnici Vlade KS tu informaciju tražili od KCUS-a, čime ne samo da ne bi bili zatečeni jednostavnim pitanjem, nego bi znali i procijeniti da li se radi o alarmantnoj ili situaciji koja je pod kontrolom, te sve saopštiti pacijentima i građanima. Ako je uopće njihov interes važan, a trebalo bi da je tako.

Uz to, ekspresno je donesena odluka o zapošljavanju ovih 13 anesteziologa u Opću bolnicu. To je potez za pohvalu, no dalo je i povoda da se dio javnosti zapita je li zapravo riječ o planiranom scenariju kako to tvrde i iz KCUS-a. Pogotovo, jer se postavlja pitanje ima li u Općoj bolnici zaista toliko posla za sve ove ljekare. Vlada KS je za svega par sati osigurala novac, i bez konkursne procedure (u koju se Vlada KS kune) ljekari će ekspresno biti prebačeni na nova radna mjesta koja bi trebalo da ih čekaju?

Bilo kako bilo, svađe koje u jeku pandemije dolaze i sa lijeva i sa desna, a pogotovo iz centra Sarajeva potpuno sluđuju širu bh. javnost. I kako izgleda, neće prestati. Bolesne političke borbe, stranački i partikularni interesi u smrtonosna vremena govore da nevinih nema.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...