VRANIĆ VIŠE NE ŽELI MINISTARSKU FOTELJU U SARAJEVU: “Potrošio sam se i narušeno mi je zdravlje”

Kao svoj prijedlog za novog ministra naveo je doc. dr. Ademira Spahića.

  • Politika

  • 23. Okt. 2023  

  • 1

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić uputio je otvorenu objavu za javnost u kojoj je uputio molbu KO SDP Sarajevo da prihvate njegov zahtjev da u novoj Vladi KS ne bude njegovo ime razmatrano kao prijedlog za novog ministra. Ističe kako se "isuviše umorio i potrošio za ove tri godine na mjestu ministra, što je, dodaje, uveliko i znatno narušilo njegovo zdravlje.

“Neću kriti, bilo je isuviše teško. Treba sad prepustiti odmornijim i mlađim. Vrijeme je da se vratim svojoj profesiji, ako me zdravlje posluži, gdje sam radio skoro 30 godina. Vrednovanje moga dosadašnjeg rada kao ministra zdravstva KS, prepuštam ocjeni građana.Dobro što se je uradilo i pored svih prepreka se brzo zaboravlja, loše se dugo pamti. Borba u sistemu koji je potpuno devastiran, potpuno partitokratski i klijentelistički uređen (blago rečeno) je kao borba sa vetrenjačama. Mnogima sam stao na žulj. Za građane nemalo je toga dobrog učinjeno, ali mnogo toga je ostalo neurađenoga. Bez podrške politika i viših nivoa vlasti, iluzija je očekivati ikakvo poboljšanje. Zainteresiranost za promjene zdravstvenog sistema kod politika su ravne statističkoj grešci, osim u trenucima kad im je ta pomoć potrebna”, naveo je Vranić.

Predložio novo ime

Kao svoj prijedlog za novog ministra naveo je doc. dr. Ademira Spahića.

“Naravno, i svi drugi prijedlozi su dobrodošli, ali ako dolaze iz same baze. Nametanja više nisu dobrodošla. Želio bih da novi ministar zdravstva KS bude nenametnuti, istinski prijedlog KO SDP Sarajevo. Imat će moju punu podršku i pomoć ako je treba. Mislim da je ovo zadnji trenutak za SDP BiH, ako se već nije partijskim nemarom i neradom zakasnilo, da se hitno počne radom za spas ideje socijaldemokratije u BiH, a to je vraćanje bazi, običnim građanima, obespravljenima, radnicima, seljacima, kao i vođenje statutarne, samostalne, suverene, jasne, hrabre i odlučne politike koja će imati podršku baze, a ne politika iz nevidljive pozadine.

Naša politika mora biti autohtona, a ne podanička. SDP BiH je na velikom izazovu, opstati ili nestati. Do nas je .KO SDP Sarajevo treba napokon da počne raditi i odlučivati samostalno, bez nametanja volje drugih. Naši rezultati na zadnjim općim izborima BiH u KS su to jasno pokazali, ogroman rast, čime smo dobili puni lagalitet i legitimitet da KO SDP samostalno odlučuje u svojim nadležnostima. Nažalost, dosadašnja praksa je bila drugačija”, naveo je Vranić.

Poruka kolega iz SDP-a

Poručuje kolegama kako je SDP BiH niihova “zajednička kuća, a da će se “oteto morati članstvu vratiti”.

Njegovu cijelu objavu pročitajte ispod.

Podsjetimo, Nihad Uk je 9. oktobra podnio ostavku na mjestu premijera KS čime je pala vlada, a najavljena je i rekonstrukcija. O rekonstrukciji Vlade KS govori se od jula, a navedeno je kako će, pored ministara iz SBiH, biti izmjena i na čelu drugih ministarstava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...