VOŽD IZ LAKTAŠA SE HVATA ZA SLAMKU: S kim će u Federaciji BiH Milorad Dodik pregovarati o mirnom razlazu?

Valentin Inzko najavio je moguću reakciju Vijeća Evropske unije za vanjsku politiku kada je riječ o Narodnoj skupštini Republike Srpske.

  • Politika

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 9

U fokusu entitetskog parlamenta bit će mirni razlaz ili - kako to uljepšano zovu - moguća rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

- Ne šalim se. Mi smo već pripremili neki naš non-paper pa ćemo ga jednog dana kada odlučimo, poslati svima. Ali, mislim da je naša ključna aktivnost to što ćemo u NSRS-u održati raspravu i sačiniti i artikulisati jednu našu platformu za pregovore sa stranama u Federaciji – poručio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH (SNSD).

No, ključno pitanje je koja će strana u Federaciji prihvatiti Dodikov poziv na mirni razlaz? Njegove kolege iz Predsjedništva su kategorične.

- O čemu da priča DF? S Dodikom da priča o mirnom razdruživanju? Pa, nema šanse – kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

- SDA sigurno nije i nije nijedna politička stranka i nijedna institucija entitetskog nivoa. O Daytonu se razgovara samo na državnom nivou – istaknuo je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Ne misle tako i narodni poslanici, bar ne oni koji su pripremili famoznu inicijativu u kojoj upozoravaju da je Dayton već izmijenjen, i to najviše na štetu Srba i Hrvata. Zato sebi, odnosno srpskom narodu, ostavljaju opciju za samoopredjeljenje. Oštriji ili konkretniji je njihov stranački šef, koji danima ponavlja da je politička atmosfera u kojoj živimo nepodnošljiva, a BiH nemoguća. No, u ovom trenutku, ipak se čini da je više nemoguće da Dodik igdje u BiH, osim u svojim redovima, nađe partnere za priču o mirnom razlazu, na kojem uporno potencira.

- Priča koju Dodik servira je gubljenje vremena. Mi u tome i u izluđivanju naroda nećemo učestvovati. Za sve ozbiljne teme, poput ekonomije i borbe protiv kriminala, posebno onog sa političkom zaleđinom, nas ima za stolom – poručio je Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu BiH.

- Ova inicijativa koja, u suštini, znači raspakivanje Daytona je apsolutni avanturizam i veoma loša pozicija za RS – ocijenio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Iako partnere, vidimo, nemaju, Dodiku su puna usta Daytona. Zanimljivo ili poražavujuće je što ga tumače kako žele, ne prihvatajući činjenicu da bi respakivanje Daytona bilo raspakivanje svega.

- Republika Srpska i entiteti neće postojati ukoliko ne bude Daytona. I ovo je moja poruka zastupnicima u NSRS-u da vode računa o tome, da ne traže hljeba nad pogaču – naglasio je Džaferović.

Oni, kao i Dodik, ipak traže slamku spasa koja bi ih i naredne godine održala u udobnim foteljama. Tako su i sve dugogodišnje Dodikove floskule, poput poziva na referendum, secesionizam, pa do ovog posljednjeg mirnog razlaza, ništa više nego jeftini politički poeni. Izbori su na pragu, a kampanja, iako uranjena, u punom je jeku.

- Sa Miloradom Dodikom to ovako hoda: on izgleda kao žestok čovjek kada priča na ovom našem nivou. A čim dođe neko jak, naprimjer NATO i SAD, on je ovolišni. Tačno zna kome smije, kome ne smije, on vam je kao zločasto inteligentno dijete – naveo je Komšić.

(SB/FTV)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...