PRETJERUJETE LI I VI: Ovo je pet znakova da pijete previše kafe

Ako niste sigurni pijete li previše kafe, postoji nekoliko znakova koje će vam tijelo dati da vam signalizira da smanjite unos kofeina.

  • Zdravlje

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 1

Jedna šoljica dnevno sasvim je uredu, no neki znaju pretjerati i to može imati štetna djelovanja za organizam.

Ako niste sigurni pijete li previše kafe, postoji nekoliko znakova koje će vam tijelo dati da vam signalizira da smanjite unos kofeina.

Loš san

Iako vam kafa može pomoći da se ujutro probudite i da ostanete budni tokom poslijepodneva, zbog količine kofeina koju konzumirate može vam biti teško zaspati. Istraživanja pokazuju da konzumacija značajnih količina kofeina čak šest sati prije spavanja može poremetiti kvalitetu vašeg sna.

Anksiozni ste

Kafa je stimulans koji vaše tijelo potiče da funkcionira po principu “borbe ili bijega”. Dakle, pijenje čak i umjerenih količina kofeina može dovesti do osjećaja tjeskobe i stresa – pogotovo ako se već borite s općim anksioznim poremećajem.

Jedno istraživanje na zdravim odraslim muškarcima otkrilo je da su oni kojima je dato 300 mg kofeina (oko tri šoljice kafe) prije stresnog zadatka izvijestili o povišenju krvnog pritiska, hormona stresa i udvostručili prijavljen nivo stresa u poređenju s onima koji su dobivali placebo.

Laksativno djelovanje

Možda ste ovo već primijetili, ali kafa vas tjera na veliku nuždu. Kofein u kafi aktivira debelo crijevo i rezultira povećanom potrebom za nuždom. Prema Međunarodnoj zakladi za gastrointestinalne poremećaje, pijenje samo dvije ili tri šoljice kafe dnevno dovoljno je da izazove proljev.

Drhtanje

Nalet energije, praćen naglim padom, znak su da je vrijeme da smanjite unos kofeina. “Kofein ubrzava vaš središnji živčani sustav. Kao rezultat toga, pijenje više od umjerenih količina kafe – oko tri šalice kod osoba koje nisu osjetljive na kofein – može uzrokovati da se osjećate drhtavo. Možete čak primijetiti mučninu ili osjećati kao da vam srce ubrzava”, kaže dijetetičarka Kelli McGrane.

Debljanje

Ako ne pijete čistu crnu kafu nego dodajete mlijeko, vrhnje ili šećer te kalorije se gomilaju i mogu dovesti do debljanja. Ako dodate dvije kašikice šećera, 28 grama vrhnja za kafu i tako pijete kafu dva puta dnevno to je 375 kalorija, piše Eat this.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...