KAKAV PREOKRET: Evropski zastupnici legitimirali primjedbe Komšića na rad Delegacije EU!

Grupa evropskih parlamentaraca iz nekoliko političkih grupacija unutar EU uputila je jučer pismo Josepu Borrellu i komesaru za proširenje EU Olivery Varhelyiju gdje su izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnim odnosom Evropske unije prema BiH.

  • Politika

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 9

U svome pismu evropski parlamentarci ističu da se u Bosni i Hercegovini mora okrenuti provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i realizaciji prioriteta iz Mišljenja EK, kritikujući fokus pregovora oko izmjena Izbornog zakona pod pokriviteljstvom EU, a koji se, po njihovom mišljenju, bazira na provođenju presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", koja je već provedena, te prema tome zaključuju da se cjelokupan proces odvija u pogrešnom smjeru, mimo evropskih pravnih standarda i principa.

Iako to u domaćoj javnosti nije primjećeno na način na koji bi trebalo biti primjećeno, činjenica je da je ovo pismo evropskih zastupnika potpuni presedan u odnosima Evropske unije i Bosne i Hercegovine te obrnuto. Naime, prvi put se dešava da iz Evropskog parlamenta ne stiže kritika na račun Bosne i Hercegovine (iako je svaka ranija kritika u tom smislu bila opravdana) nego stiže sljedeća vrsta kritike.

Prvi put evropski zastupnici kritikuju ulogu Evropske unije u evropskim integracijama i reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, što je težak udarac za aktuelnog šefa Delegacije EU u BiH Josepha Sattlera, za kojeg ionako postoje utemeljene indicije da blagonaklono gleda na antievropske prijedloge koji dolaze od HDZ-a, a koji su podržani od SNSD-a, odnosno od dvije partije koje proklamuju principe potpuno suprotne evropskim.

Osim toga, pismo evropskih zastupnika u potpunosti legitimira sadržaj "non-papera" kojeg je na adrese ministara vanjskih poslova EU poslao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je, jednako kao i evropski zastupnici, izrazio opravdano nezadovoljstvo trenutnim odnosnom predstavnika EU u BiH u pogledu njihovih aktivnosti u BiH, pri čemu se za HDZ i Čovića nastoji obezbijediti nešto što je izvan evropskih i demokratskih standarda, a na štetu je i građana i države Bosne i Hercegovine, pa na kraju i na štetu EU.

Također, s tim u vezi postavlja se i sljedeće pitanje: Nisu li se evropski zastupnici pismom koje su uputili Borrellu i Varhelyiju na ovaj način usprotivili zaključku Kvinte da je bilo potrebno upozoriti domaće zvaničnike, a u prvom redu Komšića, zato što je u "non-paperu" naveo da Delegacija EU u BiH, kako, između ostalog, smatraju i evropski zastupnici, ne radi svoj posao ili ga radi protivno evropskim standardima i Mišljenju EK, pri tome udovoljavajući etničkim liderima, u prvom redu liderima HDZ-a i SNSD-a.

Imajući u vidu pismo evropskih zastupnika koje korespondira s Komšićevim konstatacijama iznesenim u okviru "non-papara", također se stječe osnovan dojam da su oštre reakcije na takav potez smišljene u cilju da se obeshrabre probosanske politike u kvalificiranju postojećeg stanja onakvim kakvo ono zaista jeste, bez uljepšavanja i na istinitim i tačnim argumentima.

U tom kontekstu pismo evropskih zvaničnika jeste dokaz, ali i snažna poruka da istinu ne treba prešućivati te da probosanske politike moraju otvorenije govoriti i nastupati na širem međunarodnom, odnosno, u ovom slučaju, evropskom planu.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...