PAMETNA TEHNOLOGIJA: Pet proizvoda koji će vam kupiti mjesec dana slobodnog vremena

Tekst prenosimo s hrvatskog "Tportala".

  • HiTec

  • 06. Maj 2021  06. Maj 2021

  • 0

Uz dodir pametne tehnologije život može biti lakši i jednostavniji. Ulaganje u pametnu tehnologiju kojom ćete opremiti svoj dom isplati se, o tome nema spora. Moglo bi se eventualno reći kako bi izravan povrat uloženih novčanih sredstava mogao potrajati neko vrijeme, ali - kako poznata pjesma kaže - nije u šoldima sve

Naime, dodir pametne tehnologije može u vaš dom također donijeti i uštedu drugog, dragocjenijeg resursa: vremena kojeg bespotrebno potrošite na kućanske poslove.

Općenito govoreći, pametno opremljen pametni dom ili kuća mogu na različite uštedjeti do 30 minuta dnevno, odnosno 10.950 minuta na godišnjoj razini (ako godina nije prijestupna).

To je nešto više od 182 sata, odnosno četiri i pol radna tjedna kad se sve zbroji i podvuče crta. Više, dakle, nego što si ogromna većina nas može priuštiti za godišnji odmor.

Druga razina na kojoj pametni uređaji mogu biti korisni podrazumijeva zaštitu i prevenciju požara, poplava i drugih nezgoda, ali i primjerice gubitak vode zbog loše infrastrukture. Pa, krenimo onda od takvih uređaja.

Pametni monitori za vodu mogu, oslanjajući se na ultrazvučnu tehnologiju, ukazati na dio sustava u kojem vodovodne cijevi propuštaju i izbijaju vam novac iz džepa na mjesečnoj razini.

Teško je dati okvirnu procjenu koliki bi takvi gubici mogli biti jer će to ovisiti o brojnim čimbenicima - primjerice, koliko su stare vaše instalacije, koliko su često održavane, koliko je veliko vaše domaćinstvo i tome slično.

Ali, čak i ako je riječ o malim iznosima, ne dajte se zavarati - to je novac koji trošite, a ne morate. Sigurni smo kako imate štošta na što biste ga radije potrošili.

Pametni termostati su već dugo s nama i od ranih su dana prilično napredovali. Među najpopularnijim su uređajima kad je u pitanju pametni dom, s dobrim razlogom.

Naime, minimalno nešto manje od polovine energije koju trošimo u domaćinstvu odlazi na zagrijavanje i hlađenje. Kad su tako veliki brojevi u pitanju i razmjerno mali pomaci mogu donijeti velike uštede.

Naročito se to odnosi na situacije kad možete regulirati grijanje ili hlađenje na daljinu, odnosno postaviti uključivanje i isključivanje unaprijed kako energija ne bi bila trošena kad za tim nema potrebe.

Ako pametne termostate ispravno i proaktivno koristite, uštede se mogu kretati od šest do čak 30 posto. Izračunajte koliki su vam računi za grijanje i struju, pa ih umanjite za taj iznos. Po nekim procjenama ušteda može biti i koju tisuću kuna godišnje. Nije tako malo, zar ne?

Pametni hladnjaci su razvijeni u svestrane uređaje koji mogu, primjerice, pomoći pri sastavljanju popisa za kupovinu (kako ne biste kupovali duplo), naručiti dostavu hrane online, upozoriti vas kad će se jaja ili neka druga osjetljiva namirnica pokvariti, pustiti vam glazbu i obavijestiti vas kakvo je vrijeme vani.

Potencijal za uštedu će, naravno, varirati ovisno o tome koliko je brojno vaše domaćinstvo i nizu drugih čimbenika. Ali, ako uspijete racionalnije nabavljati hranu i izbjegnuti njeno kvarenje - već ćete puno postići.

Pametni televizori su uređaji za gledanje televizijskog programa s vlastitim operativnim sustavom ili srodnom softverskom platformom pomoću koje možete pristupati, upravljati i pregledavati multimedijske sadržaje online.

Glavna im je prednost to što nude veće mogućnosti upravljanja i pristup ogromnoj količini sadržaja bez potrebe za antenom ili pretplatom na kabelsku, odnosno satelitsku televiziju. Također ih možete koristiti za surfanje webom, kao i dijeljenje zaslona s pametnim telefonima i tablet računalima.

Links, recimo, nudi odličan Sharpov pametni televizor dijagonale 50 inča i razlučivosti 4K UHD. Model 50BL5EA također je opremljen sustavom zvučnika Harman/Kardon, ugrađenim čitačem memorijskih kartica, Chromecastom i digitalnim osobnim pomoćnikom Google Assistant, Bluetoothom...

Robotski usisavači možda se još ne mogu posve mjeriti s konvencionalnim po snazi, ali su izvrsni za redovno svakodnevno održavanje podova i drugih ravnih površina, što smanjuje potrebu za čestim velikim spremanjima.

Tako vam mogu uštedjeti oko dva sata tjedno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...