NADALI SMO SE DA ĆE BITI MALO KRAĆE: Direktor "BioNTecha" prognozirao do kada će se širiti pandemija

"Zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mjere kao što su miješanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača."

  • Svijet

  • 08. Maj 2021  08. Maj 2021

  • 0

Nagli porast zaraze koronavirusom u zemljama u razvoju, poput Indije, zbog relativne oskudice u ponudi vakcina, znači da će se pandemija širiti do sredine 2022. godine.

To je izjavio direktor njemačke kompanije "BioNTech", dr. Ugur Sahin.

"Zbog hitnosti, vlasti bi trebalo da razmotre mjere kao što su miješanje i podudaranje vakcina različitih proizvođača", navode iz "BioNTecha", koji s američkim "Pfizerom" proizvodi vakcinu protiv Covida-19.

"Moramo obezbijediti zaista visoke stope vakcinacije širom svijeta. U suprotnom, niko neće biti siguran", rekao je Ugur Sahin i dodao da će pandemija prestati tek kad se "imunitet krda" ostvari širom svijeta.

"Sredinom 2022. čak će i gusto naseljeni regioni, poput Indije, postići visoku stopu vakcinacije i imuniteta krda", rekao je Sahin.

"Vidjet ćemo u sljedećih 12 mjeseci kako sve veći broj industrijskih zemalja u razvoju i zemalja s niskim prihodima dostiže ovu vrstu imuniteta krda samo povećanjem proizvodnih kapaciteta trenutno postojećih proizvođača i dodavanjem novih proizvodnih lokacija", dodao je Sahin.

On je rekao da proširuju proizvodnju s više od 30 kompanija kako bi proizveli više vakcina za snabdijevanje zemalja poput Indije, prenio je portal Klix.ba.

"Miješanje i podudaranje različitih vrsta vakcina, uključujući kombinovanje onih zasnovanih na tehnologiji mRNA, kao što je 'BioNTechova', s tzv. virusnim vektorskim vakcinama, poput 'AstraZeneca', moglo bi biti potrebno da bi se okončala pandemija", izjavila je Özlem Türeci, suvlasnica kompanije "BioNTech".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...