AKO TRAŽITE NOVI LAPTOP: Ovo su bitne stvari na koje trebate obratiti pažnju

Tekst prenosimo s hrvatskog "Tportala".

  • HiTec

  • 08. Maj 2021  08. Maj 2021

  • 0

Puno je toga o čemu treba razmišljati kad dođe vrijeme za nabavku novog prijenosnika. Kako bismo vam olakšali posao izdvojili smo deset najvažnijih elemenata

Donosimo pregled deset ključnih aspekata na koje trebate svakako paziti prilikom nabavke novog prijenosnog računala

Za ovaj smo pregled pretpostavili kako ste se već odlučili hoćete li koristiti uređaje s Appleovim operativnim sustavim macOS ili Microsoftovim Windows 10 iako je i to, naravno, nešto što ćete uzeti u obzir.

Veličina laptopa je bitna

Prije kupovine svakako dobro razmislite o tome kako ćete najčešće koristiti laptop. Nije svejedno planirate li ga stalno nositi sa sobom ili će vas čekati na radnom stolu, a jednom kad ste ga kupili ne možete promijeniti njegovu veličinu i težinu.

Što se veličine tiče, dostupan je povelik raspon, sa zaslonima dijagonale od 11,6 do 17,3 inča (29,4 do 49,3 centimetara). Većina proizvođača nudi uređaje s dijagonalama 13,3; 15,6 i 17,3 inča (33,7; 39,6 i 49,3 cm).

Tražite li lakše prenosiv laptop, vjerojatno će vam bolje odgovarati manji uređaji pa nastojte ne uzeti veći od 13,3 inča i težine između 1 i 1,5 kilograma. U toj su kategoriji ultrabookovi i, u određenoj mjeri, notebookovi.

Računajte pritom na to kako ti prijenosnici u pravilu nisu opremljeni za zahtjevnije zadaće već obavljanje svakodnevnih uredskih poslova u hodu, a imaju na raspolaganju manje utora. U tom bi smislu mogli dobro poslužiti i dva-u-jednom laptopi, koje je moguće koristiti i kao tablet računala.

Tražite li prijenosnike jačih specifikacija za zahtjevnije poslove i igranje, vjerojatno će vam bolje odgovarati veći i teži uređaji klasičnog dizajna.

Zaslon

Kvalitetan zaslon je važan jer ćete gotovo sigurno provesti puno vremena gledajući ga. Pri izboru krenite od odluke trebate li zaslon osjetljiv na dodir ili ne.

Takvi zasloni mogu biti praktični, ali i imati jači odsjaj nego drugi što može biti problem pri igranju, montiranju slike i videa ili općenito gledanju video sadržaja. Također, nisu idealan izbor za one koji su navikli na fizičku tipkovnicu. Iduća na redu je razlučivost.

Ako je moguće, nemojte ići ispod pune HD razlučivosti (1920 puta 1080 piksela), što je svojevrsni standard danas i pruža prilično dobro iskustvo gledanja.

Ukoliko si to možete priuštiti, zasloni 4K razlučivosti su odlični, ali ne i nužni ako ne trebate zaslon profesionalne razine. Bavite li se obradom fotografija i videa, obratite pozornost je li preciznost prikaza boja Delta E < 1, a pokrivenost gamuta DCI-P3 na 100 posto.

Igračicama i igračima važna će biti i frekvencija osvježavanja zaslona. Sve što nudi više od 144 Hz i vrijeme odziva od pet milisekundi bi trebalo biti dobro.

Što se tiče kutova preglednosti, potražite zaslone s tehnologijom IPS. Ako je to moguće, isprobajte laptop u trgovini. Imajte pritom na umu kako demo modeli u trgovinama često imaju postavke na maksimumu kako bi vam privukle pozornost.

Tipkovnica

Drugi dio sučelja koji ćete svakodnevno koristiti je tipkovnica. Stoga je važno da je udobna, ugodna za korištenje, ali i da ima sve što vam je potrebno. Idealno, tipke će biti pune veličine, s ponešto prostora oko tipki sa strjelicama, responzivne i hodom koji vam odgovara.

Ako ćete često baratati brojkama, nije loše odabrati model sa zasebnom numeričkom tipkovnicom. Također, nije loše ako ima i pozadinsku rasvjetu.

Procesor

Pri kupovini laptopa u pravilu ćete se susretati s procesorima dva proizvođača - AMD i Intel - odnosno serijama Ryzen i Core.

Općenito govoreći, što je broj uz naziv veći to je procesor jači (i skuplji). Recimo, AMD-ov Ryzen 3 i Intelov Core i3 obično su u jeftinijim prijenosnicima za svakodnevnu uporabu, dok su Ryzen 9 i Core i9 namijenjeni onima koji traže vrhunske performanse.

Ryzenovi procesori često su u kombinaciji s grafičkim karticama Vega i imaju bolje performanse kad su računalne igre u pitanju.

Radna memorija (RAM) i memorija za pohranu

Kad je memorija u pitanju, više je u pravilu bolje. Uzmite računalo s minimalno osam gigabajta RAM-a za svakodnevne uredske zadaće, odnosno 16 ako se želite više igrati ili raditi zahtjevnije poslove. Za ozbiljno igranje, grafičku obradu i slične poslove trebate razmišljati o 32 GB.

Osim kapaciteta, pogledajte i koji je broj uz kraticu DDR (Double Data Rate) jer on označava brzinu prijenosa podataka. Aktualna generacija nosi oznaku 4, tijekom ove godine počet će se pojavljivati i uređaji s oznakom 5.

Zasebna ili ugrađena grafička kartica?

Komponenta o kojoj će u velikoj mjeri zavisiti cijena računala je grafička kartica. Ona koja dolaze s grafičkom karticom ugrađenom u matičnu ploču u pravilu su jeftinija, ali se teško nose sa zahtjevnijim igrama i drugim intenzivnijim zadaćama.

Zasebna grafička kartica podići će cijenu (i težinu) laptopa, ali će zato vaše računalo se moći nositi s puno više toga.

Baterija

Što god vam proizvođači rekli o tome koliko će autonomije osigurati baterija u njihovom uređaju uzmite sa zdravom dozom skepse. Naime, na potrošnju utiče veliki broj čimbenika pa je teško ponuditi i približno točnu brojku koja će vrijediti za većinu korisnika.

Kao kakav-takav referentni okvir može poslužiti kapacitet izražen u watt-satima (Wh) ili miliamper-satima (mAh). Načelno, što je taj broj veći to bi autonomija trebala biti veća. Ali, nemojte se previše osloniti na to.

Povezivost

Kod ogromne većine laptopa Bluetooth i Wi-Fi postali su standardni dio opreme kad je riječ o bežičnoj povezivosti. Provjerite nudi li uređaj o kojem razmišljate najnovije generacije (Bluetooth 5 i Wi-Fi 6).

Pojedini modeli također nude i mogućnost povezivanja putem mobilnog interneta, najčešće mreža 4G/LTE. To može biti korisno, naročito ako često trebate pristup internetu negdje daleko od Wi-Fija.

Osim toga, ako imate slab signal za Wi-Fi ili trebate stabilniju vezu zbog bilo kojeg razloga, potražite laptop kojeg možete povezati s internetom putem Etherneta.

Što se povezivanja s drugim uređajima tiče, to će dosta ovisiti o tome što trebate i želite. Ali općenito gledano - što je više utora za USB dostupno, to bolje.

Naročito ako je riječ o utorima za USB 3.0, koji su do deset puta brži nego USB 2.0. Naravno, još je bolje ako možete doći do USB 3.1 (dvostruko brži nego USB 3.0) ili potpuno prijeći na USB-C Thunderbolt (četiri puta brži nego USB 3.1.)

Provjerite također nudi li se mogućnost povezivanja putem HDMI-ja jer bi vam to moglo zatrebati pri povezivanju s vanjskim monitorima i sličnim uređajima.

Biometrija

Ako vam je sigurnost podataka važna (a trebala bi biti), vaš bi novi laptop trebao imati neki oblik biometrijske zaštite, poput čitača otiska prsta i tehnologije prepoznavanja lica.

Kvaliteta izrade

Namjeravate li koristiti laptop za bilo što izvan kuće ili ureda nije loše provjeriti je li prošao testiranja i zadovoljio uvjete standarda poput, primjerice, američkog vojnog MIL-STD-810G.

Na žalost, nitko te certifikate službeno ne izdaje za korištenje u civilne svrhe, niti provjerava jesu li proizvodi doista testirani na odgovarajući način pa ste prisiljeni vjerovati proizvođačima na riječ.

Stoga provjerite i po forumima kakva su iskustva drugih korisnika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...