SAMO VRATITE ČLANSKE: Iz SDA Tuzla istjerana četiri člana

Iz SDA kažu da je postalo jasno da ovi vijećnici rade isključivo u svom i interesu pojedinaca.

  • Mini market

  • 08. Maj 2021  08. Maj 2021

  • 1

Gradski odbor SDA Tuzla isključio je iz članstva “privatne” vijećnike koji su glasali protiv pomoći djeci oboljeloj od dijabetesa.

“Obavještavamo građane Tuzle da će naš glas ostati podjednako snažan, a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana kao i da smo u punom sastavu. Organi Gradskog odbora Stranke demokratske akcije u Tuzli su bili primorani nakon višestrukih pokušaja uspostavljanja produktivnog dijaloga, a u skladu sa statutarnim odredbama Stranke demokratske akcije BiH, isključiti iz članstva grupu od četiri vijećnika u Gradskom vijeću Tuzla Šefika Husića, Nusreta Muminovića, Medinu Lolić i Ćerima Rastodera”, navodi se u saopćenju stranke.

Oni su, dodaje se, od samog preuzimanja mandata djelovali suprotno odlukama i zaključcima Izvršnog odbora GO SDA Tuzla nanoseći veliku štetu Stranci demokratske akcije, ali i svim građanima Tuzle.

“Takvo djelovanje kulminirao je glasanjem na prvoj vanrednoj sjednici GV Tuzla, kada je ova grupa vijećnika, suprotno stavu SDA Tuzla, dala podršku amandmanu vladajuće većine i gradonačelnika da iz budžeta Grada “izbace” sredstva namijenjena udruženju 'Novi horizonti' za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa. Time je narušen ugled Stranke demokratske akcije, ali je i obesmišljena bilo kakva veza stranke s ovim vijećnicima”, saopćeno je.

Iz SDA kažu da je postalo jasno da ovi vijećnici rade isključivo u svom i interesu pojedinaca te da su u stvarnosti “dio vladajuće većine koju neprincipijelno i suprotno osnovnim načelima parlamentarne demokratije okuplja gradonačelnik da bi lakše ostvarivao svoju autokratsku vladavinu u Tuzli”.

“Nažalost, nemoguće je ove mandate vratiti građanima koji su na izborima svoj glas dali primarno Stranci demokratske akcije, a tek sekundarno pojedincima - sa stranačke liste. Međutim, Gradski odbor SDA će u narednom periodu u punom kapacitetu, sukladno izbornom rezultatu i činjenici da smo druga stranka po osvojenom broju glasova, ostvarivati svoju ulogu u upravljanju našim gradom. Naš glas će ostati podjednako snažan, a naši stavovi podjednako jasni i beskompromisni i u interesu građana Tuzle kao i da smo u punom sastavu. U tom smislu pozivamo gradonačelnika i većinu u Gradskom vijeću da poštuju Statut i poslovnik Grada Tuzle i omoguće GO SDA Tuzla da participira u radu svih radnih tijela i savjeta u MZ u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatom. To bi bio najvjerodostojniji dokaz da vladajuća politička većina ne samo da podržava princip pravne države nego i poštuje svoje građane i njihovu volju”, navode iz SDA Tuzla.

Njihov rad i glavne smjernice političkog djelovanja u GV Tuzla će i u budućnosti, kažu, biti briga za javno i opće dobro. U tom smislu SDA će nastaviti djelovati u Gradskom vijeću preko svog vijećnika, profesora doktora Zijaha Rifatbegovića, kao konstruktivna opozicija.

“Gradski odbor SDA Tuzla izražava zahvalnost građanima koji su prepoznali rad i djelovanje u prethodnom periodu te su nam dali podršku na različite načine”, zaključuje se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...