SRAMOTNO: Ustaškim simbolom oskrnavljen mural posvećen Đorđu Balaševiću u Novom Sadu

Grafiti mržnje postali su, inače, svakodnevna pojava na ulicama Novog Sada, ali je ovo prvi put da je jedan od murala posvećenih Balaševiću, oskrnavljen na ovakav način.

  • Kultura

  • 09. Maj 2021  10. Maj 2021

  • 1

Mural posvećen preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću, koji je u martu na Limanu oslikao umjetnik iz Doboja, osvanuo je naružen ustaškim simbolom, saznaje 021.rs.

Preko Balaševićevog čela nepoznata osoba je danas, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, sprejom iscrtala ustaško "U" sa krstom. Inače, grafiti mržnje postali su svakodnevna pojava na ulicama Novog Sada, ali je ovo prvi put da je jedan od murala posvećenih Balaševiću oskrnavljen na ovakav način. Podsjetimo da je početkom marta 27-ogodišnji Deni Božić iz Doboja prvi put došao u Novi Sad kako bi naslikao mural, a doputovao je na poziv vlasnika obližnjeg kafića "Biciklana".  

 Dodajmo da ovo nije jedini mural posvećen Balaševiću u nekom od gradova Srbije koji je oskrnavljen. Početkom marta mural "Živeti slobodno", koji je Inicijativa za Požegu oslikala na Trgu slobode u tom gradu, uništen je nakon samo nekoliko sati.       1 / 4 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...