VAKCINE PROMIJENILE SVE: Njemačka kompanija od gubitaša do neto dobiti od 1,13 milijardi eura...

Prema podacima kompanije, narudžbe za proizvodnju i isporuku Covid-vakcina povećale su se na 1,8 milijardi doza s nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza, koliko je bilo objavljeno u martu.

  • Ekonomija

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 0

Njemačka kompanija "BioNTech", zahvaljujući prodaji vakcina protiv Covida-19, koje proizvodi zajedno s američkim "Pfizerom", ostvarila je ukupan prihod u prvom tromjesečju ove godine od 2,05 milijardi eura u odnosu na 27,7 miliona eura u istom periodu 2020. godine.

Kvartalna neto dobit uzletjela je na 1,13 milijardi eura u poređenju sa 53,4 miliona eura gubitka zabilježenog godinu dana ranije, izvijestio je "BioNTech", prenosi Reuters.

Prema podacima kompanije, narudžbe za proizvodnju i isporuku Covid-vakcina povećale su se na 1,8 milijardi doza s nivoa od nešto više od 1,4 milijarde doza, koliko je bilo objavljeno u martu.

Na osnovu novih prispjelih narudžbi, kompanija sada očekuje da će njeni prihodi od prodaje vakcina dostići oko 12,4 milijarde eura ove godine, naspram ranije predviđenog iznosa od 9,8 milijardi eura.

"BioNTech" i "Pfizer" su do 6. maja, prema saopštenju njemačke kompanije, isporučili širom svijeta više od 450 miliona doza vakcina, dok je "AstraZeneca" objavila 30. aprila da je do sada isporučila više od 300 miliona doza.

Ranije u ponedjeljak, "BioNTech" otkrio je planove o osnivanju nove fabrike u Singapuru, koja će od 2023. godine proizvoditi nekoliko stotina miliona doza njihove mRNK vakcine godišnje, prenijela je agencija Tanjug.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...