NJEMAČKA KOMPANIJA NAJAVLJUJE: Nova tehnologija pokazala se vrlo uspješnom, žele razviti mRNK vakcinu protiv opake bolesti…

Početak kliničkih ispitivanja očekuje se u drugom dijelu godine.

  • Zdravlje

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 0

Njemačka farmaceutska kompanija BioNTech i njezin američki partner Pfizer žele zajedno razviti vakcinu protiv herpesa zostera.

Vakcina bi se temeljila na tehnologiji glasničke RNK (mRNK) koja se sada koristi za vakcinu protiv koronavirusa, zajednički su objavili u srijedu iz obje kompanije.

Početak kliničkih ispitivanja očekuje se u drugom dijelu godine.

Herpes zoster izaziva virus koji inače izaziva vodene kozice, no nakon preboljelih vodenih kozica virus ostaje u organizmu i može se aktivirati kasnije u životu.

Simptomi aktiviranog virusa su jaka bol duž zahvaćenog živca, a kasnije se pojavljuju mjehurići na koži. Najčešće se javlja kod starijih osoba i onih s oslabljenim imunološkim sistemom. U pet posto bolesnika bol može potrajati dugo.

Vakcina protiv herpesa zostera postoji, ali je vektorska.

BioNtech i Pfizer žele razviti novu vakcinu koristeći antigensku tehnologiju, a planiraju podijeliti i troškove razvoja i budući profit.

Ovom saradnjom obje kompanije žele iskoristiti svoju stručnost i mogućnosti da razviju novo, učinkovitu mRNK vakcinuprotiv herpesa zostera, rekao je osnivač i šef BioNTecha Ugur Sahin.

Kao i u slučaju vakcina protiv koronavirusa, Pfizer će imati marketinška prava na potencijalne vakcine u svijetu uz izuzetak Njemačke i Turske gdje će marketinška prava pripasti BioNTechu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...