JASMILA ŽBANIĆ POZVANA DA BUDE SAVJETNICA GRADONAČELNICE: "Benjamina Karić zna razliku između antifašizma i fašizma, a Skaka..."

"Činjenica da sam bila pozvana u Vijećnicu od mlade žene koja mi je rekla da je u svom uredu naišla na takvo bahato raspiništvo te da je onemogućila daljnje bacanje novca građana, govori da se stvari polako mijenjaju", istaknula je Žbanić. 

  • Kultura

  • 11. Maj 2021  11. Maj 2021

  • 1

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ugostila je jučer u Vijećnici Jasmilu Žbanić i ekipu filma "Quo vadis, Aida?". Tom prilikom je Benjamina Karić uputila riječi zahvalnosti Jasmili Žbanić te istaknula da se upravo ona bori za istinu i historiju naše zemlje. 

"Vi se borite za istinu, za historiju, a to nam je potrebnije više nego bilo šta drugo. Hvala Vam za sve što radite za našu djecu, za moje dijete!," istaknula je tom prilikom Benjamina Karić. 

Danas se povodom ove posjete oglasila i Jasmila Žbanić na svom zvaničnom Facebook profilu. Naime, nakon što je zahvalila gradonačelnici na prijemu, prisjetila se i da je prije sedam godina protestovala ispred Vijećnice. 

"Zahvaljujem gradonačelnici Sarajeva Benjamini Londrc-Karić na prijemu za ekipu filma "Quo vadis, Aida?" koji je bio izuzetno konstruktivan, skroman (što je pozitivno), a napravljen 'od srca'.

Rekla sam gradonačelnici i članovima Uprave da sam prije sedam godina protestovala ispred Vijećnice dok nas je policija sprečavala da dođemo do zgrade.

Protest je bio protiv korumpirane vlasti, koja je, između ostalog, 18 godina obnavljala Vijećnicu kako bi muzla pare za svoje privatne i stranačke potrebe.

Činjenica da sam bila pozvana u Vijećnicu od mlade žene koja mi je rekla da je u svom uredu naišla na takvo bahato raspiništvo te da je onemogućila daljnje bacanje novca građana, govori da se stvari polako mijenjaju", istaknula je Žbanić. 

Ona je, između ostalog, istaknula da ju je gradonačelnica pozvala da bude jedna od savjetnica koja bi radila pro bono.

- Gradonačelnica me pozvala da budem jedna od njenih savjetnica koji rade pro bono. Zahvalila sam i rekla da ću razmisliti, a da bih odmah, u neformalnom statusu, savjetovala tri stvari:

1. Da Vijećnica ponovo bude biblioteka, a ne mrtvački prazna zgrada za ceremonije, da vrvi od ljudi i studenta i da joj se na taj način vrati život.

2. Da novac koji Grad ima, ma kako mali, bude usmjeren na mlade ljude i javne potrebe, a ne na zgrade.

3. Da se što prije, kroz posjete i različite događaje, približe Banja Luka i Sarajevo. Sve tri ideje gospođa Karić je već imala i radi na njima - kazala je Žbanić. 

Zahvaljujem se gradonačelnici Sarajeva Benjamini Londrc Karić na prijemu za ekipu filma "Quo vadis, Aida?" koji je bio...

Posted by Jasmila Zbanic on Ponedjeljak, 10. May 2021.

Međutim, na samom kraju svog statusa, Jasmila Žbanić je prozvala i prethodnog gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku

"Gradonačelnica je, po mom mišljenju, započela upravljati Sarajevom na konstruktivan i proaktivan način i, što je važno, zna razliku između antifašizma i fašizma," istaknula je Jasmila. 

Podsjetimo, Abdulah Skaka napravio je neviđen gaf rekavši da je Sarajevo 6. aprila 1945. godine oslobođeno od antifašizma. Zapravo, prisjetimo se, rekao je to nekoliko puta, i to u istom danu. 

"Prije 72 godine je pobijeđen antifašizam, zajedničkim snagama, kako ste rekli u uvodnoj rečenici, pobijeđen je antifašizam, a Sarajevo oslobođeno od fašista", kazao je Abdulah Skaka 2017. godine. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...