SJAJ I BIJEDA BH. SPORTA: Do najvećih uspjeha naše reprezentacije vode nas "stranci", domaći "školovani" stručnjaci su u NiP-u, kantonalni ministri i načelnici!

Od šest bh. reprezentacija koje su se plasirale na evropska prvenstva ili su blizu toga, tri selektora su stranci, a preostala trojica su domaći stručnjaci koji su znanje stjecali u inostranstvu.

  • Društvo

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 1

Piše: DARKO OMERAGIĆ

"Onima koji su završili Fakultet za sport i tjelesni odgoj pa otišli u politiku, samo ću reći da su uradili pravu stvar za sport i da je dobro da nisu u sportu“, rekao je prije pet mjeseci za "Slobodnu Bosnu" Mustafa Mujo Demir, nekadašnji rukometaš i posljednji predsjednik Rukometnog saveza Jugoslavije.

Demira smo tada pitali šta misli o patentu zvanom liferovanje kadrova s nekadašnjeg DIF-a (današnji Fakultet za sport i tjelesni odgoj – FASTO) u politiku, koji je u našoj zemlji izmislila i temeljito provodila SDA i čime je studiranje na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu skoro potpuno obesmišljeno.

“Tragedija je što veliki broj ljudi ne završi Fakultet za sport i tjelesni odgoj kako treba. Ima i pozitivnih primjera, poput selektora odbojkaške reprezentacije Ifeta Mahmutovića. Onima koji su završili Fakultet za sport pa otišli u politiku, samo ću reći da su učinili pravu stvar za sport i da je dobro da nisu u sportu”, rekao nam je tada Demir.

Dok nekoliko naših reprezentacija ide na velika takmičenja, a neke od njih su na korak od plasmana, i to pod palicom selektora koje smo našli na međunarodnom tržištu sportskih radnika, ove Demirove riječi sve više dobijaju na težini. Od šest reprezentacija koje su se plasirale na evropska prvenstva ili su (ženska odbojka) blizu toga, čak tri selektora dolaze iz inostranstva, a preostala trojica su domaći stručnjaci koji su znanje u najvećem dijelu stjecali u inostranstvu.

Naši rukometni reprezentativci ovjerili su prije nekoliko sedmica plasman na Evropsko prvenstvo koje će biti održano u januaru iduće godine u Mađarskoj i Slovačkoj. Na Prvenstvo su nas odvele dobre partije naših rukometaša, koje je znalački vodio iskusni hrvatski stručnjak Ivica Obrvan, iza kojeg je uspješna rukometna i trenerska karijera u reprezentaciji Hrvatske, Metkoviću, Zagrebu i njemačkom Post Schwerinu te francuskom Chamberyiju, čije igrače i danas trenira.

NEKAKO S PROLJEĆA

Nakon niza godina tokom kojih Bosna i Hercegovina nije imala žensku rukometnu reprezentaciju, nekako s proljeća smo je uspjeli dobiti, a samim tim i novog selektora. Naše rukometašice će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano naredne godine, voditi srpski stručnjak Radan Rovčanin, koji je bio trener Crvene zvezde i ženske juniorske reprezentacije Srbije, s kojom je osvojio Evropsko prvenstvo B-kategorije u Bugarskoj.

I naša ženska odbojkaška reprezentacija dobro gazi ka velikom uspjehu – plasmanu na Evropsko prvenstvo, potrebna je podbjeda na turniru koji se uskoro održava u Zenici. Selektor odbojkašica je srpski stručnjak Stevan Ljubičić, koji iza sebe ima uspješnu trenersku karijeru, tokom koje je vodio muške i ženske odbojkaške klubove u najvišim rangovima takmičenja u Srbiji i drugim zemljama. Uz bh. reprezentaciju, Ljubičić trenira i bukureški Dinamo, a kao asistent trenera je svojevremeno nastupao i u finalu CEV Lige šampiona, CEV kupa i osvajao nacionalno prvenstvo Rumunije.

Selektor naših košarkaša je Sarajlija Vedran Bosnić, koji je košarku počeo igrati u Bosni i Hercegovini (najviše vremena je proveo u tuzlanskoj Slobodi Diti). Bosnić je svoje trenersko znanje stekao u Švedskoj trenirajući reprezentaciju ove skandinavske zemlje, a veliki uspjeh je ostvario i s timom Sodertalje Kings, s kojim je četiri puta osvojao prvenstvo Švedske. Trenutno uz reprezentaciju vodi i belgijski Mons Hainaut, koji nastupa u najjačoj belgijskoj ligi.

Bosanskohercegovačke košarkašice na Evropsko prvenstvo odveo je bh. stručnjak Goran Lojo, koji je značajne uspjehe imao s košarkašima Play offa, ali sa ženskom juniorskom reprezentacijom. Lojo naše košarkašice vodi već četiri godine, a već dvije godine trenira i igrače Flipo Basketsa iz Getingena, koji se takmiči u Bundesligi, najvišem rangu njemačke košarke. Ni Lojo znanje nije stjecao na FASTO-u.

Stručnjaka koji bi nam vodio fudbalere, također, nismo našli u BiH, a pogotovo ne s diplomom Fakulteta za sport i tjelesni odgoj. Selektor naših fudbalera je Bugarin Ivailo Petev. A kada smo već kod fudbala, i površnim pogledom na imena trenera koji „šetaju“ od kluba do kluba vodećih premijerligaša, vidljivo je tek pet-šest imena. Kada dođe do smjene u nekom od klubova i imenovanja novog trenera, izvjesno je da će među njima biti Amar Osim, Vinko Marinović, Husref Musemić, Vlado Jagodić, Slaven Musa, Blaž Slišković ili Slavko Petrović, koji je u posljednjih sedam godina vodio Radnik iz Bijeljine, Željezničar, Slobodu i sada sarajevski Olimpik. Marinović je vodio Borac, Zrinjski i sada Sarajevo, Amar Osim je u Željezničaru bio prvi trener u tri mandata, Musemić je do sada vodio šest klubova u Premijer ligi, a trener FK Sarajevo je bio u četiri mandata i u jednom kao asistent. Jagodić je do sada trenirao desetak klubova u BiH (sada je u Radniku iz Bijeljine), Musa je vodio sedam klubova u BiH, a trenutno je pomoćnik selektora u reprezentaciji. Aktuelni trener Želje Blaž Slišković do sada je vodio pet klubova u BiH.  

Naše futsalere na Evropsko prvenstvo je odveo selektor Ivo Krezo iz Livna. Ni on nije znanje stekao na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj (FASTO) nego na Fakultetu prometnih znanosti. Krezo uz reprezentaciju vodi i ekipu Malonogometnog kluba „Seljak“ iz Livna.

KLASTER S DIF-a

A sad se malo vratimo na nove kadrove, "odnjegovane" na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, koji su u Sarajevu raspoređeni na mjesta koja nemaju nikakve veze sa sportom. Najpoznatije ime među diplomiranim DIF-ovcima u politici je Elmedin Dino Konaković, koji nakon (prosječne) košarkaške karijere u KK Bosna, bio na niz političkih funkcija kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA) i danas kao predsjednik stranke Narod i pravda, koju je osnovao po izlasku iz SDA. Lista diplomiranih DIF-ovaca u politici je duga, a osim Konakovića, tu su i nekadašnji ministar obrazovanja Elvir Kazazović, Erduan Kafedžić, aktuelni šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. U aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo čak trojica ministara su diplomirali na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj (Adnan Delić, Omer Osmanović i bivši košarkaš Samir Avdić). Među DIF-ovcima u politici je i Konakovićev stranački kolega Nermin Muzur, koji je trenutno načelnik općine Ilidža. U politici je, izgleda, bolje i Vlatku Glavašu, našem bivšem fudbalskom reprezentativcu, koji je trenutno poslanik DF-a u državnom Parlamentu. Lista DIF-ovaca u politici je još duža ako se vratimo u prošlost pa ćemo još spomenuti i bivšeg košarkaša Seju Bukvu, džudistu Amela Mekića ili reprezentativca u sjedećoj odbojci Sabahudina Delalića, koji je, ako ništa, uz politiku, uporedo bio i u sportu osvajajući ogroman broj medalja s reprezentacijom BiH u sjedećoj odbojci.

Istovremeno dok Fakultet za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu (ne) svjesno proizvodi kadrove kojima je očito jedina želja da se dokazuju na polju politike i upravljanjem budžetima, ostatak svijeta je decenijama s oduševljenjem kupovao znanje bh. sportskih stručnjaka koji su vodili ili još vode najbolje svjetske sportske kolektive. Takvih primjera imamo najviše u fudbalu - od Ivice Osima, Džemaludina Mušovića, Vahidina Halilhodžića, Duška Bajevića ili do Hasana Salihamidžića u Bayernu, koji su svoje zvjezdane trenutke imali u pečalbi, ali i u košarci (Bogdan Tanjević i Nenad Neno Marković). Osim spomenutih, u svijetu su s uspjehom radili i drugi brojni bh. sportski stručnjaci. Da li ćemo njihovim odlaskom u penziju ostati bez vlastite pameti? Da li će nam naši sportski fakulteti podariti domaće stručnjake? Zasad se možemo jedino uzdati u Edina Džeku, koji je završio FASTO, ali šta nakon Džeke?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...