OŠTRA REAKCIJA SABNOR-a BiH NAKON SKANDALA U BEOGRADU: "Tražimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike..."

"Nakon sramnog izjednačavanja narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i jugoslavenske vojske u otadžbini, odnosno stavljanja u istu ravan Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića i njihovog doprinosa u antifašističkoj borbi, na akademiji organizovanoj u Beogradu u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, mi, antifašisti Bosne i Hercegovine, nemamo pravo na šutnju", naveli su iz SABNOR-a BiH.

  • Društvo

  • 12. Maj 2021  12. Maj 2021

  • 1

“Tim više što je tom sramnom činu prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine te svojim istupima podržao takav revizionizam historije i historijskih činjenica. Najoštrije osuđujemo takvo predstavljanje naše domovine te tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da o ovom pitanju, po hitnom postupku, zauzme stav.”

Kako navode u reakciji, od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike, traže da informiše građane “na kojem državnom organu je donesena odluka o izjednačavanju četničkog i partrizanskog pokreta”.

“Ako takve odluke nema, tražimo od pravosudnih organa BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH da preduzmu sve zakonske mjere kako bi se svi, bez obzira na kojoj funkciji bili, koji na ovakav način sramote državu, adekvatno sankcionisali i uklonili iz javnog prostora. U protivnom, ne ostaje nam ništa drugo nego da pozovemo narod u odbranu domovine i njenog najčasnijeg dijela historijskog naslijeđa. Istovremeno, pozivamo sve antifašiste iz država nastalih raspadom Jugoslavije, da se udruženi, baš onako kako su bili udruženi Titovi partizani, zajedno suprotstavimo avetima povampirenog neofašizma, koji je digao glavu, i sasječemo ga u korijenu. Budimo dostojni onih čija djela baštinimo!  Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, navodi se u reakciji SABNOR-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...